Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δάνεια με την… οκά σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Την ώρα που η αγορά στενάζει για χρηματοδότηση και η έγκριση δανείου από τα τράπεζες γίνεται με το σταγονόμετρο, τα κόμματα χρηματοδοτούνται λες και είναι η πιο ασφαλής επιχείρηση. Με λίγα λόγια τα κόμματα παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες με τεράστια ευκολία βάζοντας ως εγγύηση
της κρατική επιχορήγηση που πρόκειται να λάβουν ως το 2015. Εννοείται πως στην περίπτωση των κομμάτων οι τράπεζες δεν βρίσκουν κανένα εμπόδιο ώστε να εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις σε αντίθεση με πολλές υγιείς επιχειρήσεις που καταλήγουν με λουκέτο λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Να επισημάνουμε ότι εμπόδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων δεν αποτελεί ούτε καν η ιδία του η ύπαρξη. Δηλαδή ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν το κόμματα -μέσα σε αυτό το θολό πολιτικό τοπίο – που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες θα υπάρχουν έως το 2015 μπορούν και παίρνουν τεράστια ποσά από τις τράπεζες.
Μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πάρει δάνεια από κρατικές τράπεζες ύψους 235 εκ ευρώ με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση του 2015.Την ίδια ώρα η Αγροτική Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει κόμματα με εγγυήσεις την κρατική επιχορήγηση του 2019 δηλαδή σε 8 χρόνια από τώρα οπότε δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς θα προκύψει τόσο στο πολιτικό κόσμος όσο και γενικότερα στην Ελλάδα.
Συνολικά τα χρήματά που χρωστάνε τα δυο μεγάλα κόμματα σε Αγροτική, Εθνική MARFIN και Πειραιώς υπολογίζονται σε 290 εκ ευρώ.
Με αφορμή το γεγονός ότι η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων έχει σχεδόν κλείσει από τις παραπάνω τράπεζες, τα δύο κόμματα έχουν στραφεί στην τράπεζα Αττικής με σκοπό να κλείσουν τις μαύρες τρύπες.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά τα οποία δεν απαντηθήκαν από την ανακοίνωση της εν λόγω τράπεζας που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγες μέρες. Με λίγα λόγια Η τράπεζα Αττικής χαρακτηρίζει φερέγγυους πιστωτές τα κόμματα και γι΄ αυτό τον λόγω ενέκρινε την χρηματοδότηση τους.
Εμείς να φανταστούμε ότι η φερεγγυότητα των κομμάτων ξεπερνά κατά πολύ την φερεγγυότητα μιας υγιούς επιχείρησης γι’ αυτό η επιχείρηση θα κλείσει ενώ το κόμμα θα παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό και θα ξεχρεώσει τα χρωστούμενα.
Να σημειωθεί ότι στο κοντινό παρελθόν είχε τεθεί μια πρόταση από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση η οποία ανέφερε την διακοπή χρηματοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες. Η πρόταση αυτή «πάγωσε».
 www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου