Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ο µυστικός φάκελος «Στάμη» Η Σταµατίνα, η CIA και η ΜΙ-6, ο IRA, η ιταλική µαφία και το λαθρεµπόριο τσιγάρων

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακαλύπτει, κάτω από χιλιάδες κούτες λαθραίων τσιγάρων, τον «µύθο της... Στάµης». Της γυναίκας που απασχόλησε µυστικές υπηρεσίες και διωκτικές αρχές πολλών κρατών, από τη CIA για κατασκοπεία στη Μέση Ανατολή ως τη Σκότλαντ Γιαρντ και την ΜΙ-6 για συνεργασία µε τον IRA. Και χειριζόταν µε την ίδια άνεση από διεθνείς επαφές µε κυβερνητικά στελέχη βαλκανικών χωρών ως ύποπτες συναλλαγές µε έλληνες αξιωµατούχους και ξένες πολυεθνικές εταιρείες.

Εντυπωσιακό είναι το βιογραφικό της πολυσχιδούς, αλλά ως χθες άγνωστης 57χρονης ελληνίδας επιχειρηµατία, γνωστής µε το υποκοριστικό Στάµη, που ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Καλαµάτα. Το όνοµά της εµφανίστηκε στη δικογραφία για τη µεγάλη υπόθεση λαθρεµπορίου τσιγάρων µε την εµπλοκή περίπου 20 ιδιωτών και λιµενικών που αποκαλύφθηκε προ µερικών ηµερών. Στα δικαστικά έγγραφα µνηµονεύονται – ανάµεσα στα άλλα – διάφορα στοιχεία για τον καθοδηγητικό ρόλο που φέρεται να είχε η 57χρονη στο κύκλωµα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων µέσω λαθρεµπορικών πλοίων και τις εντολές που έδινε στους συνεργάτες της µέσω του Internet.

|||||||| Οι φίλοι της Σταματίνας
Ωστόσο ελάχιστοι φαίνεται να γνώριζαν το εντυπωσιακό παρελθόν της, η οποία επί σειρά ετών έχει απασχολήσει τουλάχιστον έξι διωκτικές και µυστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό µε δεκάδες αναφορές για παρασκηνιακές συναλλαγές της στην Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή, στην Κύπρο και σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες. Στα διαβαθµισµένα σήµατα των µυστικών υπηρεσιών υπήρχαν αναφορές για «επαφές της µε στελέχη αραβικών οργανώσεων, µε µέλη της ιταλικής µαφίας, µε σέρβους παραστρατιωτικούς, µε την πρώην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, µε βούλγαρους ποινικούς και µε διακινητές όπλων και λαθραίων τσιγάρων από τουλάχιστον έξι χώρες».Η 57χρονη, που διαφεύγει τη σύλληψη, αρνείται κάθε εµπλοκή της σε οποιαδήποτε παράνοµη δραστηριότητα. Ο αστυνοµικός της φάκελος, ωστόσο, προσδίδει στη δράση της «µυθικές» διαστάσεις.

Η Σταµατίνα Ν. ή Στάµη γεννήθηκε στην Καλαµάτα. Στα παιδικά της χρόνια µετακόµισε µε τους γονείς της στη Νότια Αφρική. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχοντας πια επιστρέψει στην Ελλάδα, προσλαµβάνεται σε µεγάλη αραβική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στη λεωφόρο Κηφισιάς. Μέσω αυτών των επαφών αποκτά διασυνδέσεις µε επιχειρηµατίες στη Μέση Ανατολή. Λίγα χρόνια αργότερα θα απασχολήσει για πρώτη φορά τις διεθνείς διωκτικές αρχές.

Την περίοδο 1983-1984 φτάνουν πληροφορίες από τη CIA και νατοϊκές υπηρεσίες στην ΕΛ.ΑΣ. ότι η Στάµυ πιθανώς εµπλέκεται σε λαθρεµπόριο όπλων προς τη Λιβύη. Ακολουθεί έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, αλλά όπως αναφέρουν σήµερα αξιωµατικοί, δεν προκύπτει τότε τίποτε. Είναι άλλωστε η περίοδος που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπόλογη για λαθρεµπόριο όπλων προς διάφορες χώρες. Στην περίπτωση της Στάµη όµως οι ξένες διωκτικές αρχές επιµένουν. Τα σήµατά τους προς τις ελληνικές υπηρεσίες είναι συνεχή ολόκληρη τη δεκαετία του ’80. Μιλούν για εµπλοκή της σε αποστολή όπλων σε οργανώσεις του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές τα όπλα προέρχονταν από εργοστάσια του τότε ανατολικού µπλοκ. Κάθε φορά ωστόσο οι ελληνικές αρχές βρίσκουν τη δραστηριότητά της «απολύτως νόµιµη».

|||||||| Ο λιβανέζος αρραβωνιαστικός
Η Στάµη, που έχει µπει στο στόχαστρο των µυστικών υπηρεσιών, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αρραβωνιάζεται µε έναν λιβανέζο επιχειρηµατία. Η σχέση της αυτή διευκολύνει την εµπορική της δραστηριότητα προς τη Μέση Ανατολή. Επιχειρηµατίες, αλλά και αστυνοµικοί που την γνώριζαν από τότε µιλούν για «µια ιδιαίτερα ευγενική γυναίκα που γνώριζε το επιχειρηµατικό παρασκήνιο και είχε υψηλές γνωριµίες και στον τότε κυβερνητικό µηχανισµό».

Παρ’ όλα αυτά, από τη δεκαετία του ’90 η δυναµική επιχειρηµατίας φαίνεται να αλλάζει επαγγελµατική ρότα. Μεγάλη αµερικανική εταιρεία τσιγάρων τής αναθέτει αντί µεγάλης αµοιβής να εντοπίζει φορτία τσιγάρων-µαϊµού. Τότε φέρεται να συνεργάζεται µε δύο ντετέκτιβ, οι οποίοι «χτένιζαν» τις πιάτσες. Οπως αναφέρει στο «Βήµα της Κυριακής» στέλεχος του Σ∆ΟΕ, που έχει υπηρετήσει παλαιότερα και σε άλλες οικονοµικές ελεγκτικές υπηρεσίες «είχαµε από τα µέσα της δεκαετίας του ’90 πληροφορίες ότι η Στάµη είχε εµπλακεί και σε υποθέσεις λαθρεµπορίου τσιγάρων. Οµως επί σειρά ετών δεν µπορούσαµε να το τεκµηριώσουµε. Είχε γίνει υπ’ αριθµόν ένα στόχος µας, αλλά δεν µπορούσαµε να βρούµε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο».

Σύµφωνα µε όσα γνωρίζουν σήµερα οι ελληνικές αρχές, η Στάµη δηµιουργεί την περίοδο 1999 - 2005 σειρά εταιρειών στο Μαυροβούνιο, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία, όπου και διαµένει για µεγάλα χρονικά διαστήµατα. Φαίνεται να έχει επαφές µε σέρβους και ιταλούς επιχειρηµατίες, οι οποίοι είχαν δραστηριοποιηθεί στο λαθρεµπόριο τσιγάρων µε προορισµό την αγορά της Βρετανίας. Οπως αναφέρει το στέλεχος του Σ∆ΟΕ «είχαµε τότε πληροφορίες για συναντήσεις της Στάµη µε τον 40χρονο σέρβο επιχειρηµατία Βλαντιµίρ Μποκάν, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2000 στη Βούλα». Ο Μποκάν εθεωρείτο άνθρωπος του Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ φαίνεται ότι διατηρούσε επαφή και µε τον «Αρκάν», τον αρχηγό σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

|||||||| Η αρχόντισσα του Μαυροβουνίου
Την ίδια εποχή στα στελέχη του Σ∆ΟΕ φτάνουν πληροφορίες ότι η Στάµυ έχει επαφές και µε µέλη της ιταλικής οργάνωσης «Sacra Corona Unita», κύριο «έργο» της οποίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν το λαθρεµπόριο τσιγάρων, κυρίως µέσω Μαυροβουνίου. Ενας εξ αυτών των ιταλών «επιχειρηµατιών» δολοφονήθηκε το 2000 στη Βάρκιζα. Μάλιστα, όπως αναφέρει σήµερα στέλεχος το υπουργείου Οικονοµικών, «εκείνη την περίοδο είχαµε δεχθεί επίσκεψη από κλιµάκιο της ΕΥΠ, που αναζητούσε πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Μποκάν, προσπαθώντας να αντιληφθεί ποιος µπορεί να είναι ο ρόλος της Στάµη. Κλιµάκιο του Σ∆ΟΕ είχε µεταβεί τότε στο λιµάνι Μπαρ και στο Μπόκοβο του Μαυροβουνίου. Αποδείχθηκε ότι οι διασυνδέσεις της εκεί ήταν τόσο υψηλές ώστε είχαµε την αίσθηση ότι ζητούσαµε στοιχεία για κάποια... υπουργό. Μάθαµε ότι ήξερε τον τότε πρόεδρο της χώρας Μίλο Τσουγκάνοβιτς και σχεδόν όλο τον κυβερνητικό µηχανισµό».

|||||||| Ιρλανδοί και Κούρδοι
Οι µυστικές υπηρεσίες ανακαλύπτουν εκείνα τα χρόνια και άλλες επαφές. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 φτάνουν νέες πληροφορίες στις ελληνικές αρχές ότι η Στάµη µαζί µε έναν «ελληνοποιηµένο» πρώην πράκτορα της KGB κάνουν λαθρεµπόριο τσιγάρων µε προορισµό τη Βόρεια Ιρλανδία. Οπως αναφέρει άλλος υψηλόβαθµος παράγοντας του Σ∆ΟΕ «για εκείνη την υπόθεση ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα η Σκότλαντ Γιαρντ και κυρίως οι βρετανικές µυστικές υπηρεσίες, αφού διατυπώνονταν υπόνοιες ότι µέσω του λαθρεµπορίου χρηµατοδοτείτο ο IRA. ∆εν µάθαµε όµως ποτέ πού κατέληξε η συγκεκριµένη έρευνα».

Προ µερικών ετών ενδιαφέρον για τη Στάµη έδειξε και η τουρκική ΜΙΤ. Τότε οι πληροφορίες ήθελαν ένα τµήµα των λαθραίων φορτίων να έχει κατεύθυνση την Ανατολική Τουρκία και στόχο τη χρηµατοδότηση κούρδων ανταρτών. Την ίδια ώρα οι ελληνικές διωκτικές αρχές είχαν ορισµένες «θολές» πληροφορίες περί σύγκρουσης της Στάµη µε βούλγαρους επιχειρηµατίες, µε τους οποίους εκτός του λαθρεµπορίου τσιγάρων είχε και άλλες παράνοµες δοσοληψίες.

ΤΙ ΑΚΟΥΣΕ Η ΕΥΠ
Οι εντολές στα τσιγαράδικα
Τα πρώτα βάσιµα στοιχεία ωστόσο για τη δράση της Στάµης φαίνεται ότι προέκυψαν µόνο µετά τη χρήση του συστήµατος υποκλοπών της ΕΥΠ, κατά την πρόσφατη έρευνα της Υποδιεύθυνσης ∆ίωξης του Οργανωµένου Εγκλήµατος για την εξάρθρωση του µεγάλου κυκλώµατος λαθρεµπορίου τσιγάρων. Ως σήµερα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 50 κωδικοποιηµένες συνοµιλίες της µε έναν αρχιπλοίαρχο του Λιµενικού, στις οποίες, σύµφωνα µε την ΕΛ.ΑΣ., δίνονται κατευθύνσεις για το λαθρεµπόριο και τα δροµολόγια που πρέπει να ακολουθήσουν τα τσιγαράδικα για να αποφύγουν τα καταδιωκτικά του Λιµενικού.

Η Στάµη, σύµφωνα µε το διαβιβαστικό έγγραφο της 9ης Νοεµβρίου της ΕΛ.ΑΣ, φέρεται επίσης να προχωρεί και σε αγοραπωλησίες πλοίων για το λαθρεµπόριο τσιγάρων και να δίνει εντολές στους συνεργούς της, µέσω του ∆ιαδικτύου. Επιπλέον εµφανίζεται να «καρφώνει» στις Αρχές άλλα λαθρεµπορικά κυκλώµατα, ώστε και οι συνεργάτες της στο Λιµενικό Σώµα να παρουσιάζουν έργο και εκείνη να ξεφορτώνεται τους ανταγωνιστές.

Με τέτοιο βιογραφικό δεν αποτελεί έκπληξη ότι η 57χρονη από την Καλαµάτα παραµένει ασύλληπτη. Οι πληροφορίες των ελληνικών διωκτικών υπηρεσιών τη θέλουν εκτός Ελλάδος. Είναι πιθανόν, λένε, να βρίσκεται κάπου στην Τουρκία.
www.tovima.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου