Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σωρεία φαεινών ιδεών - "Δύο δραχμές" για την Ελλάδα προτείνει η W.S. Journal...


H εφημερίδα Wall Street Journal παρουσιάζει μία δική της πρόταση για τη λύση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία οδηγεί σε ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και σε ένα μηχανισμό πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ευρωζώνη ως σύνολο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό είναι

κάτι περίπλοκο αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Ο συντάκτης του άρθρου εκτιμά ότι υπάρχουν δύο λόγοι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και πιο πιεστικός είναι μια εκτόνωση της κρίσης σε επίπεδο εμπορικών ισοζυγίων αλλά και επαναφορά της ροής κεφαλαίων. Ο δεύτερος είναι να ελεγχθεί ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού. που συνήθως ακολουθεί μια υποτίμηση νομίσματος.

Κάτι τέτοι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξής: Η Αθήνα θα εισάγει μια δραχμή που θα υπόκειται σε συναλλαγματική διαπραγμάτευση, για τις συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα γίνονται σε μια δραχμή δημοσιονομικού τύπου, ένα νόμισμα που δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή, αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι πιστωτές του θα μπορούν να μετατρέπουν το πρώτο νόμισμα, στο δεύτερο οικονομικό μέγεθος για να εξυπηρετηθούν τα χρέη της χώρας σε ευρώ.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου