Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Συστατικά καλλυντικών που σοκάρουν

Από τι είναι φτιαγμένα τα καλλυντικά; Αν σας έλεγα από σαλιγκάρια και κόκαλα γουρουνιών θα ανατριχιάζατε;

Κι όμως το έκκριμα του σαλιγκαριού χρησιμοποιείται σε πολλές αντιγηραντικές κρέμες, μέρη του σώματος σκαθαριών αποτελούν συστατικά των
κραγιόν και ένα σωρό άλλα μέρη ζώων καταλήγουν στο πρόσωπο και το σώμα μας κάθε μέρα.

Για αιώνες, προϊόντα και συστατικά που δεν μπορούμε να διανοηθούμε χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία της κοσμετολογίας. Το γεγονός ότι είναι φυσικά και όχι χημικά παράγωγα δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν είναι και επικίνδυνα.
Για παράδειγμα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος είναι πια αναγνωρισμένα σαν επικίνδυνα. Θα υποθέταμε λοιπόν ότι δεν αποτελούν πια συστατικά των make up, των κρεμών ή του κραγιόν μας, σωστά; Λάθος!

Αν ψάξουμε λίγο βαθύτερα ανακαλύπτουμε σοκαριστικά γεγονότα. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι πολλά από τα συστατικά των προϊόντων ομορφιάς είναι παράνομα και επικίνδυνα, δεν αναγράφονται όμως πουθενά στην σύσταση των προϊόντων για τον απλό λόγο ότι δεν αποτελούν «ενεργά συστατικά» κι έτσι καταλήγουμε να μην ξέρουμε τι βάζουμε στο πρόσωπό μας.
 Μέταλλα

 Ίχνη, «αμελητέες ποσότητες» τοξικών μετάλλων όπως υδράργυρος, αρσενικό,  βηρύλλιο, κάδμιο και μόλυβδος βρέθηκαν σε πολλά προϊόντα κοσμετολογίας μετά από έρευνα καναδικού πανεπιστημίου. Επειδή θεωρούνται «ακούσιες προσμείξεις», η νομοθεσία επιτρέπει στις εταιρίες να μην τα αναφέρουν στην λίστα των συστατικών. Παρά το γεγονός ότι είναι αμελητέες ποσότητες, τα βαρέα μέταλλα όταν συσσωρεύονται με την χρήση σε βάθος χρόνου  μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.
 Δυναμίτης
Ο διατομίτης είναι ένα από τα δύο συστατικά για να φτιαχτεί ο δυναμίτης. Αποτελεί όμως και συστατικό στις οδοντόκρεμες, τα αποσμητικά, πούδρες και προϊόντα απολέπισης.
Εκτός της κοσμετολογίας χρησιμοποιείται σαν σταθεροποιητικό της νιτρογλυκερίνης και στιλβωτικό μετάλλων στη βιομηχανία, σαν λίπασμα και εντομοκτόνο στην γεωργία.

Ζελατίνη
Η ζελατίνη φτιάχνεται από βρασμένο δέρμα και κόκκαλα χοίρων και βοοειδών. Πριν αηδιάσετε κοιτάξτε τα συστατικά των σαμπουάν, των μαλακτικών κρεμών για τα μαλλιά, των κραγιόν και των ξεβαφτικών νυχιών. Αν γράφουν «υδρολυμένο κολλαγόνο» μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Εμετός φάλαινας
Το ξέρατε ότι το βασικό συστατικό πολλών αρωμάτων είναι ο εμετός φάλαινας, που απλώς τον «βάφτισαν» με το λιγότερο αηδιαστικό όνομα "Άμβρα"; Το χειρότερο είναι ότι δεν είναι απλώς αναμασημένη τροφή που βγαίνει από το στόμα της φάλαινας, αλλά ότι μπορεί να βγει και από τον πρωκτό της. Και κοστίζει μια περιουσία!

Λίπος φώκιας
Το λίπος της φώκιας είναι πλούσιο σε Ωμέγα3 λιπαρά και χρησιμοποιείται σε πολλές μάσκες ομορφιάς. Δίνει στο δέρμα τροφή και το κάνει να δείχνει απαλό και λαμπερό. Πόσες θυσίες, αυτών των χαριτωμένων και υπο εξαφάνιση πλασμάτων, χρειάζονται στον βωμό της γυναικείας ματαιοδοξίας;

Περιττώματα αηδονιού
Σαλόνια ομορφιάς της Ν. Υόρκης βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη των πλούσιων πελατισσών τους για να βάλουν στα πρόσωπά τους… κουτσουλιές! Αποξηραμένα περιττώματα αηδονιών χρησιμοποιούνταν από τους Ιάπωνες ηθοποιούς Kabuki (όλες έχουμε δει ιάπωνες ηθοποιούς με τα κάτασπρα πουδραρισμένα πρόσωπα, σωστά;). Επειδή τα περιττώματα των αηδονιών περιέχουν το αμινοξύ "γουανίνη", που χρησιμοποιείται σαν συστατικό αντιγήρανσης.
 Σπέρμα ταύρου (και ανθρώπου)
Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο σπέρμα του ταύρου ενδείκνυται για την θεραπεία των θαμπών και άτονων μαλλιών. Και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.
Από την άλλη το ανθρώπινο σπέρμα περιέχει σπερμίνη, ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται σε «fancy» προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Πλακούντας
Με συστατικά που συμβάλουν στην ανανέωση των κυττάρων, πλακούντες προβάτων (αλλά και ανθρώπινοι) χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από προϊόντα αντιγήρανσης.

Ακροβυστία
Ακροβυστία είναι το δέρμα που καλύπτει την βάλανο του πέους και αφαιρείται με την διαδικασία της περιτομής. Πριν μια 20ετία περίπου η ακροβυστίες, με συστατικά που συμβάλλουν στην ανανέωση και γέννηση νέων κυττάρων, χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αντιγηραντικών και αντιρυτιδικών κρεμών.
himaira


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου