Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ποια ήταν η πρώτη πιστωτική κάρτα;

Ενα μεσημέρι του 1949, στη Νέα Υόρκη, ο επιχειρηματίας Φράνσις Μακ Ναμάρα οδηγεί ομάδα πελατών του σε business lunch. Ολα πάνε καλά, όταν όμως έρχεται η ώρα να πληρώσει, συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει το πορτοφόλι του. Οπότε αναγκάζεται να τηλεφωνήσει στη σύζυγό του να του φέρει χρήματα από το σπίτι. 


Συγχίζεται τόσο πολύ, που ορκίζεται ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Τι έκανε γι' αυτό; Επεισε τον συνεταίρο του, τον Ραλφ Σνάιντερ, να φτιάξουν την Diners Club, την πρώτη στον κόσμο πιστωτική κάρτα. Το Φεβρουάριο του 1950 επέστρεψε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και πλήρωσε για το δείπνο του με την κάρτα. 

Σύμφωνα με την Diners Club, το γεγονός αυτό είναι γνωστό στη βιομηχανία των πιστωτικών καρτών ως το Πρώτο Δείπνο (First Supper, έναντι του Last Supper, αυτού που στην Ελλάδα ξέρουμε ως Μυστικό Δείπνο)

Μέσα στην πρώτη χρονιά, 20.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση να πάρουν την κάρτα, η οποία έγινε αποδεκτή σε πέντε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, σε 400 εστιατόρια, 30 ξενοδοχεία και 200 εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Το 1958, η κάρτα απέκτησε ανταγωνιστή: την American Express. Tα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου