Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Είναι ωφέλιμα τα αυγά;


Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στον κρόκο των αυγών κάνουν καλό για τα μάτια μας. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια που προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του καταρράκτη και την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο σχετίζονται με οφθαλμικές διαταραχές που οφείλονται στην ηλικία.
Κατά μέσο όρο, ένας κρόκος αυγού περιέχει 30 mg /100g λουτεΐνης και 25mg / 100g ζεαξανθίνης. Η έρευνα έδειξε ότι η προσθήκη 1,3 κρόκου αυγού την ημέρα στη διατροφή, αυξάνει τα επίπεδα της λουτεΐνης κατά 38% και της ζεαξανθίνης κατά 128%. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μελέτη του Wisconsin Medical School που διεξήχθη σε 3.684 άτομα κατά τη διάρκεια περιόδου 10 ετών.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι το σώμα απορροφά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη καλύτερα, όταν οι ουσίες αυτές παρέχονται από τα αυγά και όχι από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η λουτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ματιών μας και δρα ως 'εσωτερικά γυαλιά ηλίου', καθώς φιλτράρει το φως και προστατεύει τα μάτια μας.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνής δομής του μελαγχρωστικού επιθηλίου, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες λουτεΐνης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.
ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου