Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία του Αγίου Όρους - παρουσίαση της βυζαντινολόγου Άλις-Μαίρη Τάλμποτ σε ομιλία της.Ελάχιστες γυναίκες κατάφεραν να πατήσουν τα ιερά εδάφη του Αγίου Όρους. Παρ' όλα αυτά, τα αρχεία της μοναστικής πολιτείας προσφέρουν πλούσια πληροφόρηση για τη ζωή των γυναικών στο Βυζάντιο.
ΠΗΓΗ
Την εικόνα της βυζαντινής γυναίκας, όπως προκύπτει από έγγραφα αγιορείτικων αρχείων, θα σκιαγραφήσει η βυζαντινολόγος Άλις-Μαίρη Τάλμποτ, ομότιμη διευθύντρια Βυζαντινών Ερευνών στο ερευνητικό κέντρο Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε σχετική ομιλία της, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Άλις-Μαίρη Τάλμποτ, οι γυναίκες που αναφέρουν τα έγγραφα αυτά είναι κυρίως ιδιοκτήτριες ακινήτων, οι οποίες πωλούν ή δωρίζουν την περιουσία τους στο Άγιον Όρος. Από τα αρχεία πληροφορούμαστε για τη νομική και οικονομική κατάστασή τους, για τα δικαιώματα των γυναικών στο Βυζάντιο όσον αφορά τη διαχείριση της προίκας τους και για τη θρησκευτική πίστη τους, η οποία τις ενέπνεε να κάνουν δωρεές στις μονές του Άθω προκειμένου οι μοναχοί να προσεύχονται για τη σωτηρία τους.
Η Άλις-Μαίρη Τάλμποτ σπούδασε κλασική Φιλολογία στο Radcliffe College και πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στη Βυζαντινή και στην Οθωμανική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Δίδαξε σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε διευθύντρια Βυζαντινών Ερευνών στο Dumbarton Oaks (1997-2009) και διευθύντρια του επιστημονικού περιοδικού Dumbarton Oaks Papers. Επιμελήθηκε επίσης το Λεξικό της Οξφόρδης για το Βυζάντιο (Oxford Dictionary of Byzantium, 1991) και διετέλεσε συνδιευθύντρια του προγράμματος «Αγιογραφική βάση δεδομένων του Dumbarton Oaks». Μετά τη συνταξιοδότησή της, ανέλαβε την επιμέλεια της σειράς Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη του ίδιου κέντρου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν την αγιογραφία, τον μοναχισμό και το φύλο και έχει ασχοληθεί επισταμένα με την έκδοση και μετάφραση βυζαντινών κειμένων. Εξέδωσε την αλληλογραφία του Αθανασίου Α΄, Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης (1975), μελέτες για τη θεραπεία μέσω της πίστης στο Βυζάντιο (1983), τις γυναίκες και τη θρησκευτική ζωή στο Βυζάντιο (2001) κ.ά.
Είναι πρόεδρος της Μεσαιωνικής Ακαδημίας Αμερικής.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου