Δεν μπαίνουν όλα τα ποτά στα ίδια ποτήρια. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και κάνει τη διαφορά τόσο στο σερβίρισμα όσο και στην τελική απόλαυση του ποτού. Αν θέλετε, λοιπόν, να είστε ένας τρόπον τινά «σοβαρός» μπάρμαν -έστω και ερασιτέχνης- οφείλετε αν μη τι άλλο να γνωρίζετε τα ποτήρια που πρέπει να έχετε στο μπαρ σας… Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σας να εντυπωσιάσετε τους προσκεκλημένους σας!
1. Ποτήρι μαρτίνι
Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο ποτήρι κοκτέιλ, το οποίο οφείλει την ονομασία του στο διάσημο ποτό Dry Martini (αυτό που έπινε ο Τζέιμς Μποντ, όχι «χτυπημένο αλλά ανακατεμένο»), χωριτικότητας συνήθως 200 ml. Εννοείται ότι είναι ο «ιδανικός σύντροφος» του μαρτίνι, ενώ χρησιμοποιείται επίσης και για να σερβίρετε μια μαργαρίτα, ένα Cosmopolitan αλλά και το Manhattan.
2. Ποτήρι κρασιού
Δεν χρειάζονται και πολλές εξηγήσεις, αφού χρησιμοποιείται για το σερβίρισμα του κρασιού, ενώ κάνει καλά τη δουλειά του και σε ορισμένα κοκτέιλ, όπως για παράδειγμα το Spritzer.
3. Ποτήρι σαμπάνιας flute
Είναι ένα ποτήρι με φινέτσα, αφού σερβίρει ένα από τα πιο elegance ποτά στον κόσμο. Χωράει συνήθως 200 ml και το μακρόστενο σχήμα του βοηθάει στο να απολαμβάνουμε καλύτερα τη γεύση και το άρωμα της σαμπάνιας. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και για διάφορα κοκτέιλ σαμπάνιας όπως, για παράδειγμα το Kir Royal, αρκεί να μην έχουν παγάκια.
4. Ποτήρι σαμπάνιας coupe
Συνήθως χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ σαμπάνιας, προσθέτοντας κάποιο χυμό, για να σερβίρεις για παράδειγμα ένα bellini. To flute, πάντως, κερδίζει στα σημεία…
Μικρό ποτηράκι, άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεκίλα, τη βότκα και το ρακί, δηλαδή με όσα ποτά πίνονται… μονορούφι και βεβαίως σκέτα! Η περιεκτικότητά του είναι συνήθως 60 ml, ενώ ένα Kamikaze αναδεικνύεται άριστα στο σφηνοπότηρο.
6. Χαμηλό ποτήρι
Η «κοντή» έκδοση ενός Highball, όπου συνήθως σερβίρονται ποτά σκέτα ή με πάγο, ενώ αποτελεί το ιδανικό ποτήρι για ένα κοκτέιλ με ουίσκι.
7. Highball
Ψηλό και «άνετο» ποτήρι, ιδανικό για «χορταστικά» κοκτέιλ, αφού η περιεκτικότητά του αγγίζει τα 350 ml. Άλλωστε για να απολαύσεις ένα Bloody Mary χρειάζεσαι αν μη τι άλλο αρκετό… χώρο!
8. Tom Collins
Οι περισσότεροι το μπερδεύουν με το Highball, επειδή είναι ψηλόλιγνο, αν και είναι σημαντικά πιο στενό σε μέγεθος. Το ποτήρι Tom Collins είναι αυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στα… μπουζούκια, για να ξεγελάει το μάτι σχετικά με την περιεκτικότητα αλκοόλ που χωράει.
9. Τόντι
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η λαβή που έχει στο πλάι και είναι ιδανικό για να σερβίρονται ζεστά ποτά, όπως για παράδειγμα ένα Irish coffee. Οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη κατηγόρια κοκτέιλ Toddies.
10. Hurricane Glass
Είναι το πιο «διασκεδαστικό» ποτήρι της λίστας, αφού για να το παρουσιάσεις πρέπει πρώτα να το διακοσμήσεις με πολλές ομπρελίτσες, καλαμάκια, κομμένα φρούτα κ.λπ. Με περιεκτικότητα έως και 350 ml είναι ιδανικό για μεγάλα frozen κοκτέιλ, ενώ ενδείκνυται για ένα ποτό δίπλα από την πισίνα ενός 5άστερου ξενοδοχείου!
Μοιάζει αρκετά με το χαμηλό ποτήρι με τη διαφορά ότι η βάση του είναι λίγο πιο στενή, και είναι ιδανικό για ουίσκι σκέτο ή με πάγο.
12. Ballon ή Snifter
Είναι το κλασικό ποτήρι για κονιάκ, που έχει ευρεία βάση και πιο στενό τελείωμα, έτσι ώστε να διατηρούνται στο εσωτερικό του όλα τα αρώματα του ποτού. Χρησιμοποιείται επίσης για διάφορα λικέρ και ορισμένες μπίρες.
Πηγή
1. Ποτήρι μαρτίνι
Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο ποτήρι κοκτέιλ, το οποίο οφείλει την ονομασία του στο διάσημο ποτό Dry Martini (αυτό που έπινε ο Τζέιμς Μποντ, όχι «χτυπημένο αλλά ανακατεμένο»), χωριτικότητας συνήθως 200 ml. Εννοείται ότι είναι ο «ιδανικός σύντροφος» του μαρτίνι, ενώ χρησιμοποιείται επίσης και για να σερβίρετε μια μαργαρίτα, ένα Cosmopolitan αλλά και το Manhattan.
2. Ποτήρι κρασιού
Δεν χρειάζονται και πολλές εξηγήσεις, αφού χρησιμοποιείται για το σερβίρισμα του κρασιού, ενώ κάνει καλά τη δουλειά του και σε ορισμένα κοκτέιλ, όπως για παράδειγμα το Spritzer.
3. Ποτήρι σαμπάνιας flute
Είναι ένα ποτήρι με φινέτσα, αφού σερβίρει ένα από τα πιο elegance ποτά στον κόσμο. Χωράει συνήθως 200 ml και το μακρόστενο σχήμα του βοηθάει στο να απολαμβάνουμε καλύτερα τη γεύση και το άρωμα της σαμπάνιας. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και για διάφορα κοκτέιλ σαμπάνιας όπως, για παράδειγμα το Kir Royal, αρκεί να μην έχουν παγάκια.
4. Ποτήρι σαμπάνιας coupe
Συνήθως χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ σαμπάνιας, προσθέτοντας κάποιο χυμό, για να σερβίρεις για παράδειγμα ένα bellini. To flute, πάντως, κερδίζει στα σημεία…
5. Σφηνάκι
Μικρό ποτηράκι, άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεκίλα, τη βότκα και το ρακί, δηλαδή με όσα ποτά πίνονται… μονορούφι και βεβαίως σκέτα! Η περιεκτικότητά του είναι συνήθως 60 ml, ενώ ένα Kamikaze αναδεικνύεται άριστα στο σφηνοπότηρο.
6. Χαμηλό ποτήρι
Η «κοντή» έκδοση ενός Highball, όπου συνήθως σερβίρονται ποτά σκέτα ή με πάγο, ενώ αποτελεί το ιδανικό ποτήρι για ένα κοκτέιλ με ουίσκι.
7. Highball
Ψηλό και «άνετο» ποτήρι, ιδανικό για «χορταστικά» κοκτέιλ, αφού η περιεκτικότητά του αγγίζει τα 350 ml. Άλλωστε για να απολαύσεις ένα Bloody Mary χρειάζεσαι αν μη τι άλλο αρκετό… χώρο!
8. Tom Collins
Οι περισσότεροι το μπερδεύουν με το Highball, επειδή είναι ψηλόλιγνο, αν και είναι σημαντικά πιο στενό σε μέγεθος. Το ποτήρι Tom Collins είναι αυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στα… μπουζούκια, για να ξεγελάει το μάτι σχετικά με την περιεκτικότητα αλκοόλ που χωράει.
9. Τόντι
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η λαβή που έχει στο πλάι και είναι ιδανικό για να σερβίρονται ζεστά ποτά, όπως για παράδειγμα ένα Irish coffee. Οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη κατηγόρια κοκτέιλ Toddies.
10. Hurricane Glass
Είναι το πιο «διασκεδαστικό» ποτήρι της λίστας, αφού για να το παρουσιάσεις πρέπει πρώτα να το διακοσμήσεις με πολλές ομπρελίτσες, καλαμάκια, κομμένα φρούτα κ.λπ. Με περιεκτικότητα έως και 350 ml είναι ιδανικό για μεγάλα frozen κοκτέιλ, ενώ ενδείκνυται για ένα ποτό δίπλα από την πισίνα ενός 5άστερου ξενοδοχείου!
11. Old Fashioned
Μοιάζει αρκετά με το χαμηλό ποτήρι με τη διαφορά ότι η βάση του είναι λίγο πιο στενή, και είναι ιδανικό για ουίσκι σκέτο ή με πάγο.
12. Ballon ή Snifter
Είναι το κλασικό ποτήρι για κονιάκ, που έχει ευρεία βάση και πιο στενό τελείωμα, έτσι ώστε να διατηρούνται στο εσωτερικό του όλα τα αρώματα του ποτού. Χρησιμοποιείται επίσης για διάφορα λικέρ και ορισμένες μπίρες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου