Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μαστίχα, ένα δάκρυ που προσφέρει απόλαυση!

Η Μαστίχα ανήκει στην κατηγορία των λικέρ. Τα ποτά αυτά, προέρχονται από αποστάγματα (αλκοολούχα υγρά δηλαδή) που έχουν αρωματιστεί και γλυκαθεί. 
Η Ελλάδα έχει παράδοση στην παραγωγή ‘σπιτικών’ λικέρ. Τα τελευταία χρόνια όμως  παρασκευάζονται αρκετά τυποποιημένα λικέρ σε όλη την Ελλάδα που

μυρίζουν παράδοση, ένα από αυτά είναι και η Μαστίχα Χίου* που έχει γίνει πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του λικέρ είναι η ρητίνη που προέρχεται από το μαστιχόδεντρο, ή αλλιώς δάκρυ του σχίνου. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. 

Οι ποτοποιοί της Χίου  κατανόησαν την σημασία της μαστίχας ήδη από τον 18ο αιώνα παράγοντας το ‘ούζο-μαστίχα’ χρησιμοποιώντας σπόρους γλυκάνισου και το δάκρυ του μαστιχόδεντρου που παράγεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού. 

Αργότερα πειραματίστηκαν στην παραγωγή ενός γλυκού ποτού, τού λικέρ Μαστίχας αποστάζοντας τους κρυστάλλους της. 

Σήμερα για την παραγωγή του λικέρ Μαστίχα Χίου χρησιμοποιούνται χάλκινοι παραδοσιακοί άμβυκες από όπου παράγεται το απόσταγμα φυσικής μαστίχας το οποίο αναμιγνύεται με αλκοόλη, δημιουργώντας έτσι αυτό το εξαιρετικό λικέρ, που περικλείει στη γεύση του όλη την ιστορία και την παράδοση του νησιού. 

Απολαύστε ένα λικεράκι μαστίχα με αμυγδαλωτά, κουραμπιέδες, λουκούμια, τσουρέκια, εκμέκ και γλυκά με άσπρες κρέμες ή μαζί με καφέ ακόμα και σαν απεριτίφ με πολύ τριμμένο πάγο.

Tip: Λικέρ μαστίχας παράγονται σε όλη την Ελλάδα αλλά μόνο αυτά που προέρχονται από την Χίο ανήκουν στην κατηγορία ΠΟΠ (είναι δηλαδή προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Προέλευσης).


mastoixa poto

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου