Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Παρασκευή Αγίου Μύρου στο Φανάρι - Το φτιάχνουν κάθε 10 χρόνια

Η προπαρασκευή, «έψησις», του Αγίου Μύρου, που γίνεται κάθε 10 χρόνια, περίπου, άρχισε στο Φανάρι, με μία εντυπωσιακή τελετή, παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το 'Αγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην Oρθόδοξη Eκκλησία στη βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθoδόξους.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που είναι η τρίτη φορά που θα συμμετάσχει στην παρασκευή του Αγίου Μύρου, οποίος αφού τέλεσε αγιασμό των εγκαταστάσεων, έβαλε φωτιά στους λέβητες που θα ψήσουν το Μύρο.
Μητροπολίτες της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και επίσκοποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που έχουν συρρεύσει στο Φανάρι για τον καθαγιασμό, θα εναλλάσσονται στο αναλόγιο για να διαβάζουν ευχές, καθ' όλη τη διάρκεια της εψήσεως. Οι «μυρεψοί», οι εντεταλμένοι για την «έψηση», ελέγχουν τη σύνθεση και την πυκνότητά του, αναδεύοντας τους λέβητες.
Το 'Αγιο Μύρο, παρασκευάζεται από αρωματικά φυτά, δρόγες (φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες) και αιθέρια έλαια. Τα συστατικά αυτά με διάφορες παραλλαγές και προσθήκες, περιγράφονται σε ειδικούς καταλόγους από τον 8ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα και περιλαμβάνουν: έλαιο, οίνο, κιννάμωμο (κανέλλα), ίριδα, μαστίχη Χίου, αγγελική, σάψιχο (μαντζουράνα), μύρα, μυροβάλανο, ζιγγίβερη (πιπερόριζα), νάρδο και φύλλα ινδικού.
Κατά τη διάρκεια της «έψησης» αρχιερείς και ιερείς οι οποίοι εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα διαβάζουν αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε το Μύρο μεταγγίζεται σε μεγάλους αργυρούς αμφορείς, μικρά αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία, που μεταφέρονται στο πατριαρχικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου.
Από εκεί, τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί με λιτανεία μεταφέρονται στον πατριαρχικό ναό, από 24 ιερείς που κρατούν τους 12 αμφορείς, από περίπου 35 αρχιερείς που κρατούν αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία και τον Πατριάρχη που κρατεί αργυρό δοχείο. Στη διάρκεια της θείας λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πατριάρχη, γίνεται ο καθαγιασμός του Μύρου που παρασκευάσθηκε. Οι αμφορείς και τα υπόλοιπα δοχεία τοποθετούνται γύρω και επάνω στην Αγία Τράπεζα. Στο τέλος της λειτουργίας πάλι με πομπή, μεταφέρονται τα δοχεία στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.
Ο καθαγιασμός του Μύρου που γίνεται περίπου κάθε δέκα χρόνια, είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και γίνεται πάντα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Μύρο παρασκευάσθηκε στο Φανάρι, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, εννέα φορές και ήδη μία φορά κατά την διάρκεια του 21ου:
  • 1. 1903 επί Πατριαρχίας Ιωακείμ του Γ'
  • 2. 1912 επί Πατριαρχίας Ιωακείμ του Γ'
  • 3. 1928 επί Πατριαρχίας Βασιλείου του Γ'
  • 4. 1939 επί Πατριαρχίας Βενιαμίν του Α'
  • 5. 1951 επί Πατριαρχίας Αθηναγόρου του Α'
  • 6. 1960 επί Πατριαρχίας Αθηναγόρου του Α'
  • 7. 1973 επί Πατριαρχίας Δημητρίου του Α'
  • 8. 1983 επί Πατριαρχίας Δημητρίου του Α'
  • 9. 1992 επί Πατριαρχίας Βαρθολομαίου του Α΄.
  • 10. 2002 επί Πατριαρχίας Βαρθολομαίου του Α΄
  • ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου