Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τα γυαλιά ηλίου και η ιστορία τους…

Τα γυαλιά ηλίου δεν αποτελούν μόνο αξεσουάρ που προσδίδει στυλ, αλλά και μέσο προστασίας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η χρήση τους, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη.
Τα γυαλιά ηλίου, όμως δεν είναι ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων. Η ιστορία έχει καταγράψει ότι ένας από τους πρώτους που τα φόρεσαν ήταν ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Νέρωνας, ο οποίος τοποθετούσε σμαράγδια πάνω στα μάτια του.


Οι Κινέζοι δικαστές στα μέσα του 12ου αιώνα φορούσαν επίπεδους φακούς από κρύσταλλο χαλαζία, χρωματισμένο με καπνό για να αποκρύπτουν τις εκφράσεις τους.

Την περίοδο Rococo (1720 – 1770) στην Αγγλία πειραματίζονταν με τους έγχρωμους φακούς γιατί πίστευαν ότι έτσι θα διόρθωναν κάποιες αδυναμίες στην όραση.

Οι μεγάλες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Οι σκελετοί φτιάχνονταν από χρυσό, ασήμι, κέλυφος χελώνας κ.α., ενώ το σχήμα ήταν στρογγυλό, οβάλ ή τετράγωνο.

Το 1900 όταν έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα ανοικτά αυτοκίνητα η χρήση γυαλιών ήταν απαραίτητη.

Χρωματισμένους κίτρινους ή καφέ φακούς χρησιμοποιούσαν μέχρι και τον 20ο αιώνα για προστασία από το φώς οι ασθενείς, ενώ και οι Εσκιμώοι αντιλήφθηκαν από πολύ νωρίς τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και της αντανάκλασης του στο χιόνι, για αυτό κατασκεύασαν και φόρεσαν τα πρώτα προστατευτικά γυαλιά για την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα πρώτα οικονομικά γυαλιά ηλίου κατασκευάστηκαν στην Αμερική το 1929 και στα επόμενα χρόνια πήραν χιλιάδες μορφές. Έγιναν κοκάλινα, δερμάτινα, ξύλινα, μεταλλικά. Με σκελετό ή μισό σκελετό ή χωρίς σκελετό, με φόρμα τετράγωνη, οβάλ, στρογγυλή, πολυγωνική ή ορθογώνια.tampouloukia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου