Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Το ΥΠΟΙΚ "προβάλλει" τις επιχειρήσεις που δέχονται κάρτα αποδείξεων

Τις επιχειρήσεις που δέχονται στις συναλλαγές τους την κάρτα αποδείξεων, θα «διαφημίζει» το υπουργείο Οικονομικών. Από αύριο Τετάρτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μία ειδική ιστοσελίδα, που θα δείχνει μέσω δορυφόρου το ακριβές "στίγμα" περισσότερων από 27.000 ελληνικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα και σε κάθε γειτονιά,  που κάνουν ήδη χρήση της φοροκάρτας.

Όπως αναφέρει σχετικά το protothema.gr, κάνοντας «κλικ» στον σχετικό σύνδεσμο  της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/karta/pinakas.html) ο καθένας μπορεί ήδη να βρει ποιες επιχειρήσεις στη γειτονιά του δέχονται την φοροκάρτα, με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα και τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται.
Από αύριο Τετάρτη αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και δύο επιπλέον ιστοσελίδες, που θα οδηγούν βήμα-βήμα τον κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του υπολογιστή τους, στα καταστήματα όπου μπορεί να δώσει την φοροκάρτα του.
Η μία θα αποτυπώνει στον δορυφορικό χάρτη (με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου) τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της Αττικής (http://www.gsis.gr/karta/athens.html) και η δεύτερη τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα (http://www.gsis.gr/karta/rest.html) όπου μπορεί ο καταναλωτής να δώσει την φοροκάρτα του.
Ήδη έχουν μπει στο σύστημα περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις, οι οποίες σύντομα θα απεικονίζονται και αυτές στους δορυφορικούς χάρτες.
Είναι και αυτή μια προσπάθεια της ΓΓΠΣ να κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών να προμηθευτουν την κάρτα. Οι δυσκολίες του πρώτου καιρού πάντως φαίνεται να ξεπερνώνται, αφού όλο και λιγότερες επιχειρήσεις προβάλλουν δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου, ενώ ήδη έχουν περαστεί συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, μέσω της κάρτας αποδείξεων.
Η χρήση της φοροκάρτας πάντως δεν είναι καθόλου δύσκολη για τον επαγγελματία, αφού αρκεί απλά να περάσει την κάρτα από το μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών POS που χρησιμοποιούν και για τις πιστωτικές, και στη συνέχεια να πληκτρολογήσει το ποσό της απόδειξης.
Η κάρτα αποδείξεων δεν έχει καμία σχέση με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες,  προφυλάσσοντας την ανωνυμία του χρήστη (αφού άλλωστε έδωσε την έγκρισή της και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων). Η χρήση της κάρτας, όπως το υπουργείο έχει ανακοινώσει, σκοπό έχει την συγκέντρωση και ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αποδείξεων της χρονιάς, για να μην χρειάζεται ο φορολογούμενος να πνιγεί στο «χαρτομάνι» όταν θα υποβάλει την φορολογική του δήλωση σε έναν χρόνο.
Σύμφωνα πάντως με τις νέες οδηγίες που έδωσε το υπουργείο, οι καταστηματάρχες θα πρέπει να σφραγίζουν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης για τις οποίες γίνεται χρήση της φοροκάρτας, ώστε να μην μπορεί κάποιος άλλος να τις χρησιμοποιήσει σαν αποδείξεις που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει φόρο.
Ακόμα και τώρα πάντως, η ανταπόκριση των πολιτών παραμένει χαμηλή. Μέχρι τις 24/4/2012 , είχαν ενεργοποιηθεί 54.381 κάρτες αποδείξεων ( 33.142 μέσω SMS και 21.239 μέσω TAXISnet).
Πριν περίπου ένα μήνα η ΓΓΠΣ ταχυδρόμησε στις επιχειρήσεις -οι οποίες διαθέτουν ήδη σύστημα αυτόματων συναλλαγών για τις πιστωτικές κλπ κάρτες- ένα ενημερωτικό σημείωμα, καλώντας τες να συμβάλουν στη χρήση της φοροκάρτας, εφοδιάζοντάς τες μάλιστα και με αυτοκόλλητα για να τα κολλήσουν στη βιτρίνα τους, αν και πολλοί ...τα πέταξαν, σαν αντίδραση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου