Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Σκεφτήκατε ποτέ πως η διάθεσή σας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε; Κι ακόμη περισσότερο, πως μπορείτε να διαμορφώσετε τον κάθε χώρο του σπιτιού έτσι ώστε να δημιουργεί κάθε φορά την επιθυμητή αίσθηση – χαλαρή στο υπνοδωμάτιο, ζωηρή και οικεία στο σαλόνι, γεμάτη ενέργεια στην κουζίνα;
   Η επιλογή των χρωμάτων στη διακόσμηση του σπιτιού μας, είναι πολύ πιο σημαντική από την επιφανειακή αισθητική που όλοι υπολογίζουμε. Το κάθε χρώμα, παίζει τον ρόλο του στην ψυχολογία αυτών που ζουν και κινούνται μέσα στον εκάστοτε χώρο.
   Τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να μας εμπνέουν, να μας ηρεμούν, να μας τονώνουν, να  μας βοηθούν ακόμη και να αδυνατίσουμε. Αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά στο χώρο μας...

ΚΟΚΚΙΝΟ
Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο χρώμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και συνεπώς, την ενέργειά μας. Είναι το πλέον κατάλληλο χρώμα για χώρους στους οποίους πραγματοποιείται έντονη κίνηση, όπως το χολ, οι σκάλες, το δωμάτιο γυμναστικής ή η κουζίνα. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το κόκκινο χρώμα προκαλεί διέγερση στο αίσθημα της πείνας (εκεί οφείλεται το κόκκινο χρώμα στους τοίχους πολλών εστιατορίων).
Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα και στρες, γι αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείται με μέτρο, σε ορισμένα σημεία αυτών των χώρων και να αποφεύγεται εντελώς σε δωμάτια που προορίζονται για χαλάρωση, όπως η κρεβατοκάμαρα.
Ένα χρώμα που διατηρεί τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου, μετριάζοντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά του, είναι η τερακότα.

ΡΟΖ
Είναι το χρώμα που συμβολίζει τη φιλία δε θα μπορούσε παρά να δημιουργεί αίσθημα γαλήνης, χαλάρωσης και ισορροπίας. Θεωρείται, μάλιστα, ότι χαλαρώνει τους μύες και κατευνάζει τα πνεύματα. Παρόλα αυτά, η υπερβολή στη χρήση του μπορεί να φτάσει τις επιδράσεις αυτές στα άκρα, προκαλώντας ατονία και έλλειψη ενέργειας, ενώ το πολύ έντονο ροζ μπορεί να είναι κουραστικό για τα μάτια.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Η προτίμηση που δείχνουν πολλά café και εστιατόρια στο συγκεκριμένο χρώμα δεν είναι τυχαία. Το πορτοκαλί θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη.
Ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα – αποτελεί, επομένως, ιδανική επιλογή για το εφηβικό δωμάτιο ή για το γραφείο.
Για την κρεβατοκάμαρα προτιμήστε τις πιο απαλές αποχρώσεις του, όπως το ροδακινί, που προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης.

ΚΙΤΡΙΝΟ
Έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει τους χώρους. Είναι χρώμα που έχει συνδεθεί με το αίσθημα της χαράς, αλλά έχει την ιδιότητα να κουράζει τα μάτια περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. Πολλές φορέα προκαλεί αναστάτωση και ένταση. Επίσης για κάποιο άγνωστο λόγο, προκαλεί δυσφορία σε μωρά, οπότε πρέπει να αποφεύγεται σε βρεφικά δωμάτια. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται οι έντονες αποχρώσεις του και να προτιμώνται αποχρώσεις κοντά στην ώχρα.
Λέγεται, επίσης, ότι βελτιώνει τη μνήμη, παρέχει έμπνευση και μας καθιστά πιο διαλλακτικούς. Είναι η τέλεια επιλογή για χώρους όπως η κουζίνα ή ο χώρος όπου διαβάζουν τα παιδιά και η πλέον ακατάλληλη για χώρους χαλάρωσης, όπως τα υπνοδωμάτια.

ΠΡΑΣΙΝΟ
 Το χρώμα της φύσης είναι το μόνο που δεν έχει καμία αρνητική ιδιότητα. Προσφέρει ψυχική και σωματική χαλάρωση, αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας, διευκολύνει την επικοινωνία και κάνει καλό στην όραση. Οι απαλές αποχρώσεις του συνδυάζονται εύκολα με πληθώρα χρωμάτων, ενώ, λόγω του ότι είναι πιο κοντά στις φυσικές αποχρώσεις, διεγείρουν την αίσθηση συγκέντρωσης στο μέγιστο βαθμό.
Σε συνδυασμό με το καφέ δημιουργεί την αίσθηση της φύσης, αυξάνοντας τις παραπάνω επιδράσεις. Οι ανοιχτές αποχρώσεις του, όπως το χρώμα του πράσινου μήλου, δημιουργούν αίσθηση αναζωογόνησης, χαράς και ευεξίας.

ΚΑΦΕ
Τα λεγόμενα χρώματα της γης δημιουργούν συναισθήματα σταθερότητας και ασφάλειας, οικειότητα και οικογενειακή ατμόσφαιρα – ιδιαίτερα συνδυάζονται με αποχρώσεις του πράσινου, φέρνοντας στο νου εικόνες από τη φύση. Αποτελούν ιδανική επιλογή για το καθιστικό και γενικότερα για χώρους όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια.
Διεγείρει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Συνδυάζεται εύκολα με ιδιαίτερα χρώματα, όπως το ανοιχτό μπλε, το λιλά , το κόκκινο και το ροζ. Προτείνεται για καθιστικά, κοινόχρηστα δωμάτια, αλλά και αίθουσες συσκέψεων, χώρος εργασίας πολλών ατόμων κ.ά.
Επειδή το καφέ δε συγκαταλέγεται στα καθαρά χρώματα, όπως είναι το άσπρο και το μπλε, θα πρέπει να αποφεύγεται σε κουζίνες και μπάνια, ενώ καλό θα είναι, όπου χρησιμοποιείται να έχει απόχρωση αρκετά ανοιχτή.

ΗΡΕΜΟ ΜΠΛΕ
Είναι το χρώμα που εξασφαλίζει ηρεμία, χαλάρωση και δημιουργικότητα, κόβει την όρεξη, προσδίδει αίσθηση ασφάλειας, βοηθά την έμπνευση, μεγαλώνει και ‘δροσίζει’ τους χώρους.
Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο για την αϋπνία, γι αυτό προτιμώνται συχνά στις κρεβατοκάμαρες. Αν, όμως, δε χρησιμοποιηθεί με μέτρο μπορεί να προκαλέσει αίσθηση θλίψης ή μελαγχολίας.

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Η ιδανικότερη επιλογή για γραφεία και χώρους μελέτης, το γαλάζιο εμπνέει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, ηρεμεί και καταπολεμά το στρες. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το κίτρινο, τα αποτελέσματά του ενισχύονται. Ανοίγει, επίσης, το χώρο και δημιουργεί αίσθηση δροσιάς, όπως το μπλε. Οι πιο ζωηρές αποχρώσεις του, όπως το τιρκουάζ, είναι αναζωογονητικές και διευκολύνουν την επικοινωνία. Είναι προτιμότερο, οι ζωηρές αποχρώσεις του να χρησιμοποιούνται σαν “πινελιές” στο χώρο σας.

ΑΣΠΡΟ
Αν και παραδοσιακά συμβολίζει την αγνότητα και την καθαριότητα, το άσπρο στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί ψυχρή αίσθηση και ενδέχεται να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Επιλέξτε το για να βάψετε ολόκληρες επιφάνειες, μόνο αν έχετε επιλέξει έντονα χρώματα στα υφάσματα του χώρου σας.
Το άσπρο προδιαθέτει το δέκτη ευχάριστα μόνο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποια απαλή απόχρωση. Είναι έντονο χρώμα και γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός του με άλλα έντονα χρώματα ( κόκκινο, κίτρινο, μαύρο κ.ά.).

ΜΑΥΡΟ
Το μαύρο χρώμα συμβολίζει την υποταγή αλλά και το κύρος. Όπως, κάθε σκούρο χρώμα, έτσι και το μαύρο, έχει την ιδιότητα να κάνει τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι, γι αυτό και δεν το συναντάμε συχνά στα κτίρια. Παρόλα  αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λεπτομέρειες, και να προσδώσει την έμφαση που θα τις κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι πολύ ισχυρό χρώμα, οπότε η έκταση που θα καλύψει θα πρέπει να είναι πολύ μικρή.

ΓΚΡΙ
Το γκρι συμβολίζει την ισορροπία, την σοβαρότητα και την ουδετερότητα. Είναι ιδανικό για χώρους γραφείων, χώρους συνεργασίας, βιομηχανικούς χώρους κ.ά. Λόγω της πολύ καλής συνεργασίας με όλα τα χρώματα είναι ιδανικό για “φόντο” σε χώρους που έχουν άμεση σχέση με τα χρώματα (ατελιέ, σχεδιαστήρια, στούντιο κ.ά.). Επίσης, το γκρι έχει την ικανότητα να κρύβει το πέρασμα του χρόνου, καθώς διατηρεί την απόχρωσή του ακόμη και κάτω από έντονες συνθήκες.

ΜΩΒ
Δεν είναι τυχαία το χρώμα που επιλέγουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες για τα ατελιέ τους: το μωβ εντείνει τη δημιουργικότητα, μειώνει το στρες και λειτουργεί ως συναισθηματικός σταθεροποιητής. Το μωβ είναι το χρώμα που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στα κτίρια τα τελευταία χρόνια. Αυξάνει την παρατηρητικότητα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά και δεν κουράζει τα μάτια. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του έχουν συνδεθεί με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και λέγεται πως ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.

Να θυμάστε πάντα πως τα χρώματα είναι αυτά που δίνουν έναν ιδιαίτερο “χαρακτήρα” στο χώρο σας. Είναι προτιμότερο, πρώτα να διαλέγεται τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε στο χώρο σας και να επιλέξετε το χρώμα για τους τοίχους σας στο τέλος. Έτσι θα επιτυγχάνετε ένα σωστό χρωματικό συνδυασμό και ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου