Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011
Πρακτικά tips για τη διατροφή, την υγεία, την ομορφιά σας -και όχι μόνο- θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας.
Πώς μπορώ να χωρέσω και πάλι το φελλό στο μπουκάλι;
Σας συμβαίνει συχνά αφού ανοίξετε ένα κρασί, να δυσκολεύεστε να βάλετε πάλι το φελλό στο στόμιο του μπουκαλιού; Πριν απηυδήσετε ή καταλήξετε στη λύση της χαρτοπετσέτας, δοκιμάστε να... βυθίσετε το φελλό σε καυτό νερό για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα μαλακώσει και θα χωράει ευκολότερα στο στόμιο.
-Πώς μπορώ να καθαρίσω τους λεκέδες από τους τοίχους;
Αν οι τοίχοι του σπιτιού σας έχουν λεκέδες ή έχουν αποκτήσει μια κίτρινη απόχρωση από το πέρασμα των χρόνων, μπορείτε να τους δώσετε ζωντάνια διαλύοντας σαπούνι Μασσαλίας και χυμό λεμονιού μέσα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Με ένα καθαρό σφουγγαράκι κουζίνας (χρησιμοποιήστε τη μαλακή του πλευρά) τρίψτε ελαφρά τα σημεία που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε.
-Πώς να αφαιρέσω την τσίχλα που κόλλησε στα ρούχα μου;
Αρκεί ένα παγάκι! Τοποθετήστε το στο σημείο που έχει κολλήσει η τσίχλα και αφήστε το πάνω για να την παγώσει. Στη συνέχεια, ξύστε την παγωμένη τσίχλα για να την αφαιρέσετε.
-Πώς μπορώ να βγάλω περισσότερο χυμό από το λεμόνι;
Συνήθως όταν στύβουμε ένα λεμόνι, ο χυμός του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Για να πάρουμε το μέγιστο δυνατό υγρό που περιέχει το λεμόνι, δεν έχουμε παρά να το κυλήσουμε με τις παλάμες μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πιέζοντάς το. Εναλλακτικά, πριν το κόψουμε μπορούμε να το βυθίσουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή να το ζεστάνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.
-Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των λαχανικών;
Το καλό πλύσιμο των λαχανικών –ιδιαίτερα όταν πρόκειται να καταναλωθούν νωπά- είναι απαραίτητο, ώστε να εξουδετερωθούν μικρόβια και βακτήρια. Το μούλιασμα σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη συμβάλλει στην απώλεια υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι), ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Ο σωστός τρόπος πλυσίματος (χωρίς να έχει προηγηθεί μούλιασμα ή μετά το μούλιασμα) είναι το ξέπλυμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πλύσιμο και ξίδι, το οποίο δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί.
-Πώς να διώξω από τα χέρια μου τη μυρωδιά του κρεμμυδιού ή του σκόρδου;
Όταν καθαρίζουμε κρεμμύδι ή σκόρδο μένει πράγματι μια χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία δεν φεύγει όσο και αν πλένουμε τα χέρια μας. Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας για να απαλλαγούν από την δυσάρεστη αυτή οσμή, συνήθως χρησιμοποιούσαν μια λεμονόκουπα ή έτριβαν τα χέρια τους με λίγη σκόνη ελληνικού καφέ. Πέρα από αυτούς τους λίγο πολύ γνωστούς τρόπους, υπάρχει μια ακόμα ιδέα για να διώξουμε την έντονη μυρωδιά. Μπορούμε, λοιπόν, αφού αφήσουμε τα χέρια μας για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από το κρύο νερό της βρύσης, να τα τρίψουμε με χοντρό μαγειρικό αλάτι.
-Πώς μπορώ να ανακουφίσω τα κουρασμένα μου πόδια;
Μετά από μια κουραστική μέρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση από ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο, ειδικά όταν συνοδεύεται από ελαφρύ μασάζ. Το λάδι χαμομηλιού συνδυάζει την αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού με τις μαλακτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Για να το φτιάξετε, ζεστάνετε ελαφρά ½ λίτρο ελαιόλαδο, κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε μια κουταλιά χαμομήλι. Αφήστε το μίγμα όσο λείπετε στη δουλειά και όταν επιστρέψετε περάστε το από σήτα. Χρησιμοποιήστε το λάδι για να κάνετε ελαφρύ μασάζ με μεγάλες κυκλικές κινήσεις από τα δάχτυλα των ποδιών προς τον αστράγαλο.
-Πώς μπορώ να φτιάξω σαπούνι;
Προμηθευτείτε 1 κιλό σαπούνι Μασσαλίας και τρίψτε το. Ρίξτε τα τρίμματα σε μια κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι νερό και λιώστε τα στη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε 500 γρ. μέλι και λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας και ανακατέψτε το μίγμα. Όταν γίνει χλιαρό, χύστε το υγρό σε φορμάκια και βάλτε το στην κατάψυξη. Το σαπούνι σας είναι έτοιμο!
-Υπάρχει φυσικός τρόπος να απαλλαγώ από τα κουνούπια;
Βάλτε στη βεράντα ή τον κήπο σας μια γλάστρα με βασιλικό. Εκτός από τo ιδιαίτερο άρωμα που δίνει στη μαγειρική, ο βασιλικός έχει και την ιδιότητα να απομακρύνει τα κουνούπια.
-Το ζαμπόν του τοστ μετά από λίγες μέρες ξεραίνεται. Τι μπορώ να κάνω;
Συνήθως τα αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα κ.λπ.) ξεραίνονται -ειδικά στις άκρες τους- όταν έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα του ψυγείου, επειδή δεν είναι καλά σκεπασμένα. Μπορούν, όμως, να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους αν έρθουν σε επαφή με το νερό. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τα αλλαντικά έχουν ποσοστό υγρασίας γύρω στο 40-45%. Για να μαλακώσουν, λοιπόν, βγάλτε τα από το ψυγείο και αφήστε τα για λίγα λεπτά μέσα σε ένα μπολ με δροσερό νερό. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και αφού τα κλείσετε σε αεροστεγές μπολ, αποθηκεύστε τα και πάλι στο ψυγείο.
-Μπορώ να μαλακώσω το ξερό ψωμί;
Όταν το ψωμί ξεραίνεται, σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του. Για να το μαλακώσετε, τυλίξτε το σε μια υγρή πετσέτα και βάλτε το στο φούρνο, στους 120 βαθμούς, για περίπου 10΄.
-Πώς να καθαρίσω την καφετιέρα μου;
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι να καθαρίζετε την ηλεκτρική σας καφετιέρα, γιατί πιάνει άλατα. Στο σημείο που βάζετε νερό για να φτιάξετε καφέ, γεμίστε μέχρι τη μέση με νερό, προσθέστε άσπρο ξίδι μέχρι πάνω και βάλτε τη συσκευή σε λειτουργία. Επαναλάβετε άλλη μια φορά τη διαδικασία μόνο με νερό, ώστε να ξεπλυθεί.
-Πώς να προστατεύσω τα πινέλα του μακιγιάζ;
Τα πινέλα του μακιγιάζ με φυσική τρίχα είναι φυσικά ανώτερης ποιότητας από τα υπόλοιπα, γι' αυτό και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αρκεί βέβαια να τα φροντίζετε κατάλληλα. Μια φορά το μήνα καλό είναι να τους συμπεριφέρεστε… όπως και στα μαλλιά σας! Χρησιμοποιήστε σαμπουάν για να τα πλύνετε και στη συνέχεια κρέμα μαλλιών. Ξεπλύνετε καλά και κρεμάστε τα ανάποδα για να στεγνώσουν.
-Πώς να διώξω τα έντομα από τα φυτά μου;
Πριν καταφύγετε στη λύση των χημικών εντομοκτόνων, δοκιμάστε να διώξετε τον «εχθρό» με φυσικούς τρόπους. Ένα σκόρδο (ή ένα κρεμμύδι) είναι αρκετό για να βοηθήσει τα φυτά σας να ανακάμψουν. Βράστε το, αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε το νερό στις γλάστρες σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε σκόρδα περιμετρικά σε φυτά, δέντρα ή κηπευτικά.
-Μπορώ να καθαρίσω αποτελεσματικά το νεροχύτη της κουζίνας με φυσικό τρόπο;
Το μυστικό είναι η μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε τη για να καθαρίσετε όχι μόνο το νεροχύτη αλλά και τους πάγκους της κουζίνας, το φούρνο και την μπανιέρα. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να διώξει τις μυρωδιές από τα χαλιά σας. Ρίξτε μικρή ποσότητα σκόνης σε ένα σφουγγάρι ή υγρό πανί και τρίψτε την περιοχή που θέλετε.
-Τα νύχια μου σπάνε εύκολα. Τι να κάνω;
Το παρακάτω μείγμα είναι ιδανικό για τα ευαίσθητα νύχια, που έχουν την τάση να σπάνε εύκολα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέτετε μερικά φύλλα ελιάς, τα οποία έχετε κόψει σε κομματάκια. Αφήνετε το μείγμα για περίπου 30’ και στη συνέχεια προσθέτετε 3-4 κουταλιές από χυμό φρέσκου λεμονιού. Ανακατεύετε το μείγμα και το περνάτε στα νύχια σας, καθώς και στο δέρμα γύρω από αυτά. Το ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς έχουν μαλακτικές ιδιότητες, ενώ το λεμόνι, χάρη στην αντισηπτική του δράση, ενισχύει το δέρμα και προστατεύει από μυκητιάσεις.
-Πώς να διώξω τα στίγματα από τους καθρέφτες μου;
Αν υπάρχουν στους καθρέφτες ή στα τζάμια σας στίγματα που επιμένουν, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να τα διώξετε με φυσικού τρόπους. Τρίψτε το σημείο που χρειάζεται με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού ή λίγο ξίδι και στη συνέχεια περάστε το με ένα καθαρό πανί. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού και το οξικό οξύ του ξιδιού είναι ουσίες διαλυτικές που σας απαλλάσσουν από τα αντιαισθητικά σημάδια.
-Μπορώ να «αναζωογονήσω» τα μαραμένα λαχανικά;
Τα λαχανικά είναι ευπαθή τρόφιμα και χάνουν εύκολα τη φρεσκάδα τους. Δεν χρειάζεται, όμως, να τα πετάξετε μόλις αρχίσουν να μαραίνονται. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μαυρίσει, τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και αφήστε τα για 10’. Ακριβώς επειδή τα λαχανικά αποτελούνται κατά 60-70% από νερό, όταν μαραίνονται ουσιαστικά χάνουν την υγρασία τους. Φέρνοντάς τα, λοιπόν, σε επαφή με το νερό, τα βοηθάμε να «ανακάμψουν».
-Πώς να διώξω τις δυσάρεστες οσμές από τις σακούλες σκουπιδιών;
Ρίχνοντας λίγη άμμο στον πάτο της σακούλας. Για τις δυσάρεστες μυρωδιές ευθύνονται συνήθως τα υγρά των σκουπιδιών. Η άμμος θεωρείται ότι έχει απορροφητικές ιδιότητες και επομένως συγκρατεί στο εσωτερικό της τις οσμές.
-Έπιασε μούχλα η μαρμελάδα μου. Να την πετάξω;
Δεν υπάρχει λόγος! Αρκεί να αφαιρέσετε επιφανειακά με ένα κουτάλι τη μούχλα. Κυρίως τα σπιτικά γλυκά, είναι πιθανό να πιάσουν μούχλα, επειδή στην παρασκευή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν υποστεί μικροβιακή αλλοίωση. Θα καταλάβετε ότι ένα σπιτικό γλυκό είναι χαλασμένο μόνο αν η γεύση του είναι πιο ξινή από την κανονική.
-Πώς μπορώ να φτιάξω ένα φυσικό απολεπιστικό;
Πολύ εύκολα! Με δύο μόνο υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: γάλα και ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 1 κούπα γάλα μαζί με 5 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μετά το ντους και αφού σκουπιστείτε καλά, απλώνετε το μείγμα με μεγάλες κυκλικές κινήσεις με φορά προς την καρδιά, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας σταδιακά προς τα πάνω. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε και αφού σκουπιστείτε, απλώστε στο σώμα σας μια ενυδατική κρέμα εφαρμόζοντας και πάλι κυκλικές κινήσεις με φορά προς τα πάνω.
-Εκτός από ναφθαλίνη, τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω κατά του σκόρου;
Αυτές τις μέρες θα έχετε ήδη αρχίσει να ανεβάζετε κουβέρτες και παπλώματα στο πατάρι. Αν, όμως, φέτος δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ναφθαλίνη και αναζητάτε φυσικούς τρόπους προστασίας των ρούχων σας, σας έχουμε τη λύση. Τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτήν της ναφθαλίνης. Τοποθετήστε, λοιπόν, ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους θα κρατήσει το σκόρο μακριά από την ντουλάπα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, αλλά και φύλλα δάφνης.
-Πώς μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τα διακοσμητικά μου κεριά;
Τώρα που ο καιρός «άνοιξε» και μπορείτε να μαζευτείτε με φίλους στη βεράντα, τα κεριά είναι ο καλύτερος τρόπος να «φτιάξετε» ατμόσφαιρα. Για να παρατείνετε το χρόνο ζωής των κεριών και να μην ανησυχείτε συνεχώς για την αντικατάστασή τους, πριν τα ανάψετε βάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου μεταφέρονται ομοιόμορφα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα αυτό να παγώνει και επομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη ενέργεια ώστε να αρχίσει να λιώνει.
-Οι ξύλινες κουτάλες της κουζίνας φθείρονται εύκολα με το πλύσιμο. Πώς μπορώ να τις προστατεύσω;
Πριν τις χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τις με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι. Στη συνέχεια, σκουπίστε τις με ένα πανί και αφήστε τις να στεγνώσουν. Μετά από 1-2 ημέρες θα είναι έτοιμες για χρήση. Το λάδι ουσιαστικά απορροφάται από το ξύλο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα. Επιπλέον, επειδή το ειδικό βάρος του λαδιού είναι μεγαλύτερο από αυτό του νερού, έχει την ιδιότητα να αποβάλλει το νερό.
-Πώς μπορώ να καθαρίσω οικολογικά τα χαλιά μου;
Τώρα που ο καιρός «ανοίγει», έφτασε η στιγμή να μαζέψουμε τα χαλιά. Αν δεν σκοπεύετε να τα δώσετε για καθάρισμα, μπορείτε να τα καθαρίσετε μόνοι σας με οικολογικούς τρόπους. Για να ξαναζωντανέψετε τα χρώματα του παλιού σας χαλιού, προτιμήστε το σαπούνι Μασσαλίας. Αν το χαλί σας έχει δύσκολους λεκέδες, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία με 1/4 του λίτρου νερό και τρίψτε το με μια βούρτσα ειδική για χαλιά.
-Τι να κάνω όταν «ζαχαρώνει» το μέλι;
Το «ζαχαρωμένο» μέλι δεν είναι αλλοιωμένο. Αντίθετα, η διαδικασία κατά την οποία στερεοποιούνται οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχει χαρακτηρίζει το πραγματικό μέλι από άνθη και δηλώνει αγνότητα. Για να απαλλαγείτε από τους κρυστάλλους που δημιουργούνται, αρκεί να το βάλετε σε ένα γυάλινο δοχείο και να το βυθίσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό, στους 45-55 βαθμούς. Προσοχή, όμως! Μην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία. Για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση στο μέλλον, αποθηκεύστε το μέλι σε χώρο δροσερό και σκοτεινό, εκτός ψυγείου.
-Πώς να κάνω πιο ζουμερό το παραψημένο κρέας;
Το κρέας που ψήνεται περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται είναι στεγνό. Για να του δώσετε, λοιπόν, γεύση και να το κάνετε πιο ζουμερό, μπορείτε να το περιχύσετε με μία σος. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μισό λεμόνι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μαγιονέζα και 1 κουταλιά μουστάρδα.
-Δακρύζω κάθε φορά που καθαρίζω κρεμμύδι. Τι μπορώ να κάνω;
Δοκιμάστε να καθαρίσετε το κρεμμύδι κάτω από κρύο νερό. Οι ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι, οι οποίες μας προκαλούν δάκρυα, δεσμεύονται από το υγρό και δεν απελευθερώνονται. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κρεμμύδι για λίγο στην κατάψυξη, πριν το καθαρίσετε.
-Πώς να διώξω τη μυρωδιά από το σπίτι, όταν μαγειρεύω μπρόκολο ή κουνουπίδι;
Αρκεί να ρίξετε ένα κομμάτι ψωμί μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, το οποίο θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.
-Μου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό. Τι μπορώ να κάνω;
Ένα κομμάτι ξερό ψωμί θα σας δώσει τη λύση! Pίξτε το μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε και αφήστε το για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πετάξτε το και προσθέστε λίγο νερό. Mε αυτόν τον τρόπο, θα απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα αλατιού. Αν δεν έχετε ξερό ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πατάτα. Καθαρίστε την, ρίξτε τη στο φαγητό και βγάλτε την αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Aν, μάλιστα, βάλετε 2 πατάτες, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ξερό ψωμί αποτελεί πολύ πιο γρήγορη λύση. Η ιδιότητα αυτή της πατάτας και του ψωμιού οφείλεται στο άμυλο που περιέχουν, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά κατά το βράσιμο μέρος των υγρών, οπότε μαζί με το νερό «δεσμεύεται» και μέρος του αλατιού. Ένας ακόμη τρόπος να «εξουδετερώσετε» το επιπλέον αλάτι είναι να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, αφού η γλυκιά της γεύση έρχεται σε αντιπαράθεση με την αλμυρή και την περιορίζει σε ένα βαθμό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου