Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συνταγή... κέρδους από 4 βότανα της κουζίνας

Τέσσερα βότανα που χρησιµοποιούνται ευρέως στη µαγειρική «κρύβουν»… συνταγές κέρδους.
Η δάφνη, η αρµπαρόριζα, η ρίγανη και το δενδρολίβανο αποτελούν µια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση για νέα πηγή εισοδήµατος. Mπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχές, ορεινές και ηµιορεινές περιοχές εκτάσεις οι οποίες
αποτελούν περίπου το 44% της συνολικά καλλιεργήσιµης γης στη χώρα µας.

Οι συνήθεις στρεµµατικές αποδόσεις των αρωµατικών φαρµακευτικών φυτών στην Ελλάδα κυµαίνονται κατά µέσο όρο από 150 έως 500 ευρώ ή και πολύ περισσότερο (καθαρά ανά στρέµµα), ανάλογα µε το είδος και το µέγεθος της καλλιεργούµενης έκτασης, η οποία θα προσδιορίσει και την πρόσοδο.

Εκτάσεις συνολικά τεσσάρων-πέντε στρεµµάτων είναι συνήθως πάρα πολύ µικρές για πραγµατικά έσοδα. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους. Συµπερασµατικά, αυτά τα αρωµατικά φυτά είναι προϊόντα που αφήνουν κέρδος, µε την προϋπόθεση ότι ο παραγωγός θα ασχοληθεί σοβαρά και θα τηρηθούν οι κανόνες και οι αρχές για µια ποιοτική παραγωγή.

Αγορές υπάρχουν και µάλιστα µε αρκετά περιθώρια, ώστε να απορροφήσουν την όποια ελληνική παραγωγή. Η είσοδος σε νεόφερτους είναι σίγουρα εφικτή, αλλά και δύσκολη.

Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή είσοδο και εδραίωση στον τοµέα αυτό, ιδιαίτερα στις ξένες αγορές, είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και κυρίως σταθερότητα και συνέχεια στην παράδοση.


www.pk-news.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου