Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μήλος

Η Μήλος είναι το πέμπτο νησί σε μέγεθος από τα κυκλαδίτικα νησιά. Έχει σχήμα πετάλου λόγω των ηφαιστειακών εκρήξεων πριν χιλιάδες χρόνια που του έδωσαν τη σημερινή του μορφή. Έντονες αντιθέσεις, αλλά και απαράμιλλη ομορφιά συνθέτουν ένα σκηνικό για αξέχαστες διακοπές. Παραλίες με υπέροχα χρώματα, αξιοθέατα με ιστορία, παραδοσιακά τοπικά φαγητά, αλλά και πλήθος επιλογών για τη διαμονή σας είναι μερικά από τα θετικά του κυκλαδίτικου νησιού.

Πως θα πάω στο νησί;


Λόγω της κοντινής απόστασης της Μήλου από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της τουριστικής του κίνησης, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι συχνά σε καθημερινή βάση. Όσοι θέλετε να φτάσετε γρήγορα στο νησί, τότε η επιλέξτε αεροπλάνο και θα φτάσετε σε 35 λεπτά. Αν τώρα θέλετε να το επισκεφτείτε το μήνα Αύγουστο, τότε κάντε κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων αρκετά σύντομα γιατί μάλλον δε θα βρείτε διαθέσιμα.

Ποια χωριά και οικισμούς να επισκεφτώ;


Αδάμαντας-Το λιμάνι
Το λιμάνι της Μήλου είναι ο Αδάμαντας που «σφίζει» από τουριστική κίνηση. Η καρδιά του νησιού χτυπάει εκεί, αφού θα βρείτε δεκάδες καταλύματα, εστιατόρια και καφετέριες. Από τον Αδάμαντα ξεκινούν οι συγκοινωνίες, αλλά και οι θαλάσσιες εκδρομές. Στο λιμάνι υπάρχουν 2 οργανωμένες παραλίες, μουσείο, αλλά και η ιαματική πηγή του νησιού.

adamantas 

Πολλώνια-Ψαρχώρι
Το γραφικό Ψαροχώρι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επιλογή πολλών τουριστών χάρη στη μεγάλη του παραλία αλλά και τις ταβέρνες στην περιοχή. Στα Πολλώνια υπάρχει μικρό λιμάνι που εξυπηρετεί κυρίως τη μετακίνηση προς το λιμάνι της Κιμώλου.
Πλάκα-Η πρωτεύουσα
Παραδοσιακό χωριό που με τα υπέροχα στενάκια του, αλλά και τις πανέμορφες εκκλησίες του προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή. Στην Πλάκα θα βρείτε πολλές επιλογές για τοπικό παραδοσιακό φαγητό, το «αυθεντικό» αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, αλλά και το μεσαιωνικό κάστρο με θέα που θα σας μαγέψει.
Παλαιοχώρι-Παραλιακός οικισμός
Το Παλαιοχώρι με τις αμμουδερές παραλίες, αλλά και με το ιδιαίτερο τοπίο του, λόγω των ηφαιστειακών εκρήξεων πριν χιλιάδες χρόνια, αποτελεί μια ιδανική επιλογή επίσκεψης.

Οι θαλάσσιες εκδρομές
Οι θαλάσσιες εκδρομές θα σας δώσουν την δυνατότητα να επισκεφτείτε τις παραλίες του νησιού που εν είναι προσβάσιμες από τη στεριά και να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά, σε απρόσιτες παραλίες, αλλά και να εξερευνήσετε σπήλαια του νησιού. Με τις θαλάσσιες εκδρομές ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε και κοντινά νησιά. Μπορείτε να επιλέξετε να μετακινηθείτε με καΐκι ή ιστιοπλοϊκό καθημερινά από το λιμάνι του Αδάμαντα. Κάποια από τα σκάφη κάνουν το γύρο του νησιού και επισκέπτονται την Κίμωλο, ενώ κάποια άλλα πηγαίνουν σε λιγότερες παραλίες δίνοντας σας τη δυνατότητα να τις απολαύσετε περισσότερο χρόνο. Για θαλάσσιες εκδρομές καΐκια φεύγουν και από την παραλία του Κήπου με προορισμό το διάσημο Κλέφτικο και από την Πολλώνια με προορισμό την Κίμωλο, τα γλαρονήσια και τη σπηλιά του Παπαφράγκα.

Παραδοσιακά φαγητά και γλυκά
Κατά την επίσκεψη σας στο νησί μην παραλείψετε να δοκιμάστε τοπικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να γευτείτε είναι η ξυνομυζύθρα, οι πίτες με κρέας, το γλυκό καρπουζόπιτα, η Μηλέικη κολοκυθοτυρόπιτα, αλλά και το γλυκό κουφέτο που είναι γλυκό του κουταλιού με αμύγδαλα και κολοκύθα.

Ποια αξιοθέατα να επισκεφτώ;
Κατά την παραμονή σας στο νησί επισκεφτείτε τις κατακόμβες που είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό τάφο και αποτελούν ένα από τα βασικά αξιοθέατα που επιλέγουν οι τουρίστες. Ανακαλύφτηκαν το 1840 από αρχαιοκάπηλους και αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα μήκους 185 μέτρων.
Το νησί της Μήλου εκτός από τα άλλα αξιοθέατα έχει και θρησκευτικά. Στη Μήλο υπάρχουν περισσότερες από 140 εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και Εκκλησιαστικό μουσείο. Στις εκκλησίες και τα ξωκλήσια φυλάσσονται εικόνες και κειμήλια προηγούμενων αιώνων που αξίζει να θαυμάσετε.

Η Αφροδίτη της Μήλου
Το νησί είναι γνωστό και για το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που χρονολογείται την περίοδο της Ελληνιστικής εποχής. Το περίφημο άγαλμα βρέθηκε από έναν γεωργό το 1820 ο οποίος το χρησιμοποίησε για φράκτη στο χωράφι του αγνοώντας την ιστορία και αξία του περίφημου αγάλματος. Η Γαλλική αρχαιολογική υπηρεσία όμως όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί αγόρασε από τον γεωργό το άγαλμα και μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τα χέρια του αγάλματος κόπηκαν και χάθηκαν κατά τη μεταφορά και μέχρι και σήμερα αγνοούνται. Στο μουσείο της Μήλου θα βρείτε το αυθεντικό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

Που να μείνω;
Το νησί της Μήλου διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα γούστα, αλλά και για όλα τα...πορτοφόλια. Αν τώρα ζητάτε εναλλακτικές διακοπές και είστε λάτρεις της φύσης τότε μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ. Σας προτείνουμε το οργανωμένο κάμπινγκ Milos Achivadolimni που βρίσκεται πάνω από την αμμουδερή παραλία της Αχιβαδολίμνης. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.miloscamping.gr.
Για ξενοδοχείο-ενοικιαζόμενα δωμάτια το lifezone σας προτείνει:
Villa Mina στην περιοχή του Αδάμαντα. Προσεγμένα δωμάτια και εξυπηρέτηση στο λιμάνι του νησιού. Για πληροφορίες στο 22870 22037

Οι Top παραλίες
Η Μήλος ξεχωρίζει για τις δεκάδες πανέμορφες και διαφορετικές παραλίες της που σχηματίστηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιουργώντας μια παλέτα χρωμάτων που αξίζει να απολαύσετε. Διαβάστε παρακάτω τις παραλίες που επιλέξαμε.(milos.gr)
Αχιβαδόλιμνη-Μέσα στον κόλπο
Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά και βαθυγάλανα ρηχά νερά. Εκεί υπάρχει οργανωμένο camping, ενώ η παραλία είναι προσβάσιμη και με λεωφορείο. Πήρε το όνομά της από την λιμνούλα που βρίσκεται απέναντί της και είναι γεμάτη από αχιβάδες.
Η Αχιβαδόλιμνη ή Χιβαδόλιμνη χωρίζεται σε δύο αμμουδιές, η πρώτη είναι πιο ήσυχη και απομονωμένη, ενώ η δεύτερη είναι πολυσύχναστη, οργανωμένη και διαθέτει beach bar και εστιατόρια. Η παραλία αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του surf και του kite-surf.
Παπαφράγκας-Βόρεια Μήλος
Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, βρίσκονται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα. Το σπήλαιο του Παπάφραγκα είναι μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε γκριζόλευκα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα.
Η παραλία είναι μικρής έκτασης, περικυκλωμένη από τα θεόρατα ανοιχτόχρωμα βράχια, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατεβείτε από ένα απόκρημνο σκάλισμα πάνω στο βράχο. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.
Τσιγκράδο-Νότια Μήλος
Παραλία αγκαλιασμένη από θεόρατα βράχια, με κάτασπρη άμμο και σμαραγδένια νερά. Η πρόσβαση σε αυτή την πραγματικά εξωτική παραλία γίνεται από έναν σχετικά εύκολο χωματόδρομο. Για να απολαύσετε όμως την ομορφιά της θα πρέπει να κατεβείτε από το ύψωμα μέσω από ένα απότομο μονοπάτι που είναι καλυμμένο με άμμο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα από την κοντινή παραλία της Φυριπλάκας.

tsigrado23

Ρέμα, Καστανάς, 3 πηγάδια-Ανατολική Μήλος
Μικρές παραλίες με βαθυγάλανα νερά και όμορφα πολύχρωμα βότσαλα. Όλες αξίζουν να τις επισκεφτείτε, χάρη στις ιδιαίτερες αποχρώσεις των πετρωμάτων που τις περιβάλλουν και των πεντακάθαρων νερών τους.
Αμμουδαράκι-Δυτική Μήλος
Όμορφη παραλία με πλούσια ξανθιά άμμο, δίπλα στις Τριάδες. Για να φτάσετε περνάτε την Αγία Μαρίνα, περνάτε και το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Σιδεριανού και στρίβοντας δεξιά ακολουθείτε τον χωματόδρομο.

Τα ιαματικά λουτρά
Το νησί της Μήλου διαθέτει πλήθος ιαματικών λουτρών. Μερικά από αυτά είναι τα λουτρά Χάρου Αδάμαντα, λουτρά Λάκκου Αδάμαντα, Αλυκές, Προβατάς, Παλοχώρι, Κάναβα, τρία πηγάδια. Οι θεραπευτικές ενδείξεις του Λάκκου Αδάμαντα είναι: - Χρόνιοι ρευματισμοί, αρθρίτιδες, μυαλγίες, νευραλγίες και γενικά παθήσεις, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Η Μήλος είναι πραγματικά ένα πανέμορφο νησί με φανταστικές παραλίες απλά αν δεν ήταν τόσο ακριβό νησί και δεν είχε και τόσο χάλια βενζινάδικα(ποιοτητα βενζίνης) θα ήταν ίσως το ιδανικό μέρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή