Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ημικρανίες: όλα όσα δεν ξέρετε


Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες μιλούν για μια απίστευτα βασανιστική κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως ολόκληρες ώρες ή και ημέρες. Δείτε..

ποια είδη ημικρανίας υπάρχουν και πώς αντιμετωπίζονται. ..
Η ημικρανία αποτελεί τον πιο συνηθισμένο περιοδικό τύπο κεφαλαλγίας. Στην πιο τυπική της μορφή έχει ετερόπλευρη εντόπιση,όμως μπορεί να εντοπίζεται οπισθοβολβικά και στους δύο οφθαλμούς ή στο μπροστά μέρος του κεφαλιού. Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία,εμετό,αλλαγή στη διάθεση,κούραση ή φωτοφοβία.

Επίσης μπορεί να προηγούνται: οπτικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων λάμψεων (αύρα ημικρανίας), θολής όρασης ή και σκοτώματος στο οπτικό πεδίο που διαρκεί 10-15 λεπτά πριν τον πονοκέφαλο. Υπάρχει συνήθως θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Η κεφαλαλγία μπορεί να κρατήσει λίγες ώρες ή συχνά όλη μέρα και να περάσει μετά τον νυκτερινό ύπνο. Σε λίγες περιπτώσεις κρατάει μέρες.Ο άρρωστος κατά κανόνα ξαπλώνει σε σκοτεινό δωμάτιο, μακριά από θορύβους και φως.

Η πλειοψηφία των αμφοτερόπλευρων ημικρανιών συνήθως εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία της κεφαλής. Αυτοί που έχουν πάντα πονοκέφαλο ετερόπλευρα πιθανώς να παρουσιάζουν κάποια πιο σοβαρή διαταραχή που να προκαλεί τον πονοκέφαλο αυτό.

Συνηθισμένες μορφές ημικρανίας:

1)Κοινή ημικρανία: (80 %) συνοδεύεται από ναυτία,εμετό,κούραση και αλλαγή στη διάθεση.

2)Κλασική ημικρανία: (10%) αρχίζει μετά από οφθαλμικές διαταραχές που διαρκούν 10-15 λεπτά ή τοπικές νευρολογικές διαταραχές.

3)Οπτική ημικρανία «χωρίς πονοκέφαλο»: Oι ασθενείς «βιώνουν»την «αύρα»της κλασικής ημικρανίας χωρίς τον επακολουθούμενο πονοκέφαλο.Μερικοί ασθενείς στο παρελθόν είχαν ή όχι πονοκέφαλο.

4)Επιπλεγμένη ημικρανία: Nευρολογικά συμπτώματα μπορεί να υπερισχύουν του πονοκεφάλου.Σπάνια μπορεί να γίνουν μόνιμα.

Α)Σπονδυλική: Η έναρξη μπορεί να είναι στον πονοκέφαλο πάνω, όμως πιο συχνά ακολουθεί τον πονοκέφαλο.Μπορεί να υπάρχουν παραισθησίες,διαταραχές λόγου κ.λ.π. «Ημιπληγική ημικρανία» έχουμε όταν υπάρχει ολική παράλυση ή αδυναμία στο ήμιση του σώματος.

Β)Οφθαλμοπληγική: Παράλυση ενός οφθαλμικού μυός πιο συχνά σε ημικρανική κρίση της παιδικής ηλικίας και συνήθως στην αποδρομή του πονοκεφάλου.

Γ)Αμφιβληστροειδική: Ξαφνική μονόπλευρη απώλεια της όρασης σε ασθενή με ημικρανία. Λάμψεις και πονοκέφαλος συνήθως δεν υπάρχουν.

Δ)Ημικρανία της βασικής αρτηρίας: Αμφοτερόπλευρη μείωση της όρασης ή τύφλωση, ίλιγγος, αταξία αιμωδία των άκρων, δυσαρθρία λίγα λεπτά πριν την εμφάνιση κεφαλαλαλγίας που έχει ινιακή συνήθως εντόπιση. Μπορεί να υπάρχει και απώλεια της συνείδησης η οποία να προηγείται ή να ακολουθεί την κεφαλαλγία.

Συνήθη εκλυτικά αίτια:

Oρμονικά σκευάσματα, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, φαγητά που περιέχουν τυραμίνη ή φαινυλαλανίνη, (σοκολάτες, τυριά, κρασί) ψυχικό στρές, υπερκόπωση, έμμηνος ρήση, έκθεση στον ήλιο, ακατάστατα γεύματα, σφάλματα στη διάθλαση των γυαλιών, έντονα φώτα.

Η αποφυγή των πιο πάνω παραγόντων, η ορθή οφθαλμολογική εξέταση και ο πλήρης νευρολογικός έλεγχος συνιστάται για όλα ανεξαρτήτως τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανία.

Σε επίμονες περιπτώσεις συνιστάται φαρμακευτική αγωγή και έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ,για τον αποκλεισμό νευρολογικών οντοτήτων που πιθανώς να προκαλούν την κατάσταση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου