Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Βενάρδος: "ο ληστής με τις γλαδιόλες" - οι ληστείες, η απόδραση και οι νέες εξελίξεις

Πραγματοποίησε δύο από τις εντυπωσιακότερες ληστείες όλων των εποχών στη χώρα μας, απέδρασε με θεαματικό τρόπο από τις φυλακές, ενώ οι κοσμικές εμφανίσεις του και η ερωτική ζωή του αποτελούσαν πρώτο θέμα συζήτησης.

Ο Θεόδωρος Βενάρδος, «ο ληστής με τις γλαδιόλες» που έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στα ελληνικά ποινικά χρονικά, κινδυνεύει ύστερα από τριάντα επτά χρόνια να... επισκιαστεί, καθώς ένας άλλος ληστής φαίνεται να του κλέβει τη δόξα.

Οι διωκτικές αρχές ολόκληρης της Πελοποννήσου βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από δύο αλλεπάλληλες ληστείες, οι οποίες σημειώθηκαν με τον ίδιο κινηματογραφικό τρόπο. Ενας νεαρός άνδρας μπήκε σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών της Πάτρας κρατώντας στα χέρια του ένα μπουκέτο με λουλούδια. Τα άνθη όμως ήταν το καμουφλάζ, καθώς μέσα σε αυτά υπήρχε τοποθετημένο ένα όπλο.

Τη μία φορά για να πετύχει τον σκοπό του προσποιήθηκε τον υπάλληλο ανθοπωλείου, ενώ τη δεύτερη τον απλό πελάτη ο οποίος, αφού περίμενε για λίγη ώρα μέσα στην τράπεζα, στη συνέχεια φανέρωσε το όπλο του στον ταμία, από τον οποίο ζήτησε να του δώσει τα χρήματα. Από τις δύο επιχειρήσεις του ο ληστής κατάφερε να αποσπάσει περίπου 40.000 ευρώ.

Ο τρόπος δράσης του νεαρού κακοποιού γύρισε τη μνήμη των αστυνομικών αρχών στο 1974, όταν ο Θεόδωρος Βενάρδος εφάρμοσε για πρώτη φορά το κόλπο με τα λουλούδια. Ποιος ήταν όμως ο γόης ληστής με την πολυτάραχη ζωή που κατάφερε να γίνει πασίγνωστος μόνο με δύο ληστείες και γιατί η ζωή του αποτελεί έναν λαϊκό μύθο;

Ο Θεόδωρος Βενάρδος γεννήθηκε το 1949 σε μια φτωχική γειτονιά της Αθήνας. Από μικρή ηλικία γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Τελικά, κατάφερε να τελειώσει με άριστα τη Σχολή Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού.

Πραγματοποιεί τα πρώτα του ταξίδια, όμως γρήγορα εγκαταλείπει τη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας το 1972, κατηγορήθηκε για ανατίναξη πυριτιδαποθήκης, συνελήφθη από τη Στρατιωτική Αστυνομία του τότε καθεστώτος, βασανίσθηκε και αργότερα απολύθηκε για λόγους υγείας.

Η ΠΡΩΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Στις 16 Νοεμβρίου του 1973 η Αθήνα συγκλονίζεται από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Πολυτεχνείο και το κέντρο στην κυριολεξία έχει παραλύσει. Εκείνη την ημέρα, ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο μάρκας Τζάγκουαρ σταθμεύει μπροστά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Πρατίνου, στο Παγκράτι. Από τη θέση του οδηγού βγαίνει ένας γοητευτικός καθολικός παπάς με ράσα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Με γρήγορα βήματα μπαίνει στην τράπεζα. Βγάζει μια κοντόκανη καραμπίνα που είχε κρυμμένη κάτω από τα ράσα και ζητάει από τον διευθυντή του υποκαταστήματος να βάλει μέσα σε μια μαύρη σακούλα τα χρήματα. Η επιχείρηση κράτησε μόνο τρία λεπτά και ο Βενάρδος έφυγε με το αστρονομικό για εκείνη την εποχή ποσό των 2.300.000 δραχμών. Το πολυτελές αυτοκίνητο το είχε κλέψει το προηγούμενο βράδυ της ληστείας από ένα γκαράζ στο Κολωνάκι.

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΖΩΗ

Επειτα από διάστημα ολίγων ημερών, ο Θεόδωρος Βενάρδος φεύγει για το εξωτερικό. Κάνει ένα τουρ στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ενώ με τα χρήματα από τη ληστεία διασκεδάζει σε κλαμπ και καζίνο του Μόντε Κάρλο.

Επιστρέφει στην Αθήνα και γίνεται διάσημος στην αθηναϊκή νύχτα ως εύπορος γλεντζές. Μάλιστα, είναι ο πρώτος γόης της εποχής του που κυκλοφορεί στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα παρέα με την εντυπωσιακή ερωμένη του Μπελίντα, που ήταν από τους πρώτους άνδρες της εποχής που είχε κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου!

Η ξέφρενη ζωή του λειτουργεί σαν μαγνήτης για τους αξιωματικούς της Ασφάλειας. Συλλαμβάνεται τον Ιανουάριο του 1974 σε ένα οπλοπωλείο στην οδό Αριστείδου, στην Αθήνα, ενώ διαπραγματεύεται την αγορά μίας καραμπίνας.

Επειτα από έρευνες στο σπίτι του, βρίσκεται ποσό που ξεπερνά το 1.000.000 δρχ. Η Αστυνομία ανακοινώνει την εξιχνίαση της ληστείας στο Παγκράτι, ενώ καταλογίζει συμμετοχή του Βενάρδου σε άλλες πέντε ληστείες που είχαν διαπραχθεί από το 1968 έως και το 1973.

Η ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Ο 25χρονος ληστής οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Το μεσημέρι της 24ης Απριλίου 1974 ο Θεόδωρος Βενάρδος έπαιζε ποδόσφαιρο με άλλους κρατούμενους στο προαύλιο του σωφρονιστικού ιδρύματος. Κάποια στιγμή, η μπάλα έπεσε στο κενό μεταξύ του εξωτερικού τοίχου και της εσωτερικής περίφραξης.

Οι κρατούμενοι παρακάλεσαν τους χωροφύλακες που βρίσκονταν στις υπερυψωμένες σκοπιές να τους πιάσουν την μπάλα. Οταν ένας φρουρός κατέβηκε από τη σκοπιά, ο Βενάρδος βρήκε την ευκαιρία να το σκάσει.

Πήδηξε τη μάνδρα της εσωτερικής περίφραξης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη σκοπιά του εξωτερικού τοίχου. Πήδηξε από ύψος πέντε μέτρων και βρέθηκε εκτός φυλακών.

Το τελευταίο μπουκέτο

Τον Μάιο του ’74 ο Βερνάρδος κάνει την πιο διάσημη ληστεία στα ελληνικά χρονικά. Εισβάλλει σε τράπεζα στα Σεπόλια έχοντας κρυμμένη την κοντόκανη καραμπίνα του σε ένα μπουκέτο γλαδιόλες: «Δεν έκανα ληστεία. Εγώ απλώς έδωσα το μπουκέτο με τις γλαδιόλες στην ταμεία και αυτή μου έδωσε 500.000 δρχ.» είχε δηλώσει μερικούς μήνες αργότερα κι ενώ είχε συλληφθεί από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Μάλιστα, το αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιήσει για τη ληστεία το είχε κλέψει από τον θρυλικό κανονιέρη του Ολυμπιακού Γιώργο Σιδέρη. Ο Βενάρδος έπειτα από πολλές μεταγωγές σε διάφορες φυλακές της χώρας βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του το καλοκαίρι του 1984. Το πόρισμα ήταν αυτοκτονία. Ωστόσο, στο κορμί του υπήρχαν σημάδια από πάλη.


Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου