Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αντιδράσεις κατά της επανέκδοσης του βιβλίου του Χίτλερ


Ο επικεφαλής του ναζιστικού καθεστώτος είχε συγγράψει το βιβλίο κατά τη διάρκεια της διετούς φυλάκισής του, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία μετά το αποτυχημένο εθνικοσοσιαλιστικό πραξικόπημα που οργάνωσε στο Μόναχο το 1923.


Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ιδεολογικού μανιφέστου, αυτοβιογραφίας, αναμεμειγμένων αποσπασμάτων, άλλων βιβλίων, και πολιτικών λιβέλων. Συνέβαλε και αυτό στην ιδεολογική προετοιμασία για την ανάληψη της εξουσίας από το επανιδρυθέν στο μεταξύ εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας, λίγα χρόνια αργότερα, το1933 .

Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ είχαν εκδοθεί χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου, το οποίο έγινε στη συνέχεια best seller εκατομμυρίων και υπήρχε σχεδόν σε κάθε γερμανικό νοικοκυριό. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα βιβλία καταστράφηκαν ως ντροπιαστικά κατάλοιπα, κάποια ωστόσο διατηρήθηκαν. Στη Αγγλία λ.χ. δημοπρατήθηκαν για μεγάλα ποσά το 2005 και το 2009 χειρόγραφα αντίτυπα του βιβλίου.

Παραμένει απαγορευμένο στη Γερμανία

Η έκδοση του βιβλίου είναι απαγορευμένη στη Γερμανία. Θεωρείται αντισυνταγματική προπαγάνδα και μέσο πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής και ως εκ τούτου επιδιώκεται η αποτροπή της ενδεχόμενης κατάχρησης ή πολιτικής επιρροής επί των δυνητικών αναγνωστών. Ένα επιχείρημα που φαίνεται να αμφισβητείται μετά από τόσα χρόνια εμπεδωμένου δημοκρατικού βίου.

Ο Βρετανός ιστορικός Ίαν Κέρσο θεωρεί ότι η απόπειρα να λογοκρίνει κανείς το ανάγνωσμα μένει χωρίς νόημα την εποχή του ίντερνετ. Το βιβλίο είναι αποσπασματικά ή και εξ ολοκλήρου διαθέσιμο στο διαδίκτυο και διατίθεται στην αγορά χωρών του εξωτερικού.

Τα πνευματικά δικαιώματα είχαν παραδοθεί από τους Συμμάχους στην κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας μετά τον πόλεμο. Η τοπική κυβέρνηση απέτρεψε ως τώρα νομικά κάθε προσπάθεια έκδοσης του κειμένου στη Γερμανία. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και τώρα, αν και μετά την πάροδο 70 ετών από το θάνατο του συγγραφέα αίρεται βάσει του νόμου η ισχύ των αποκλειστικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Βρετανός εκδότης Μακ Γκι δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι είναι καιρός να έρθει μία ευρεία πληθυσμιακή μερίδα σε επαφή με το πρωτότυπο κείμενο του Γερμανού δικτάτορα. Πολλοί θεωρούν ότι τα κίνητρά του είναι αποκλειστικά εμπορικά.

Στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου ετοιμάζεται εδώ και καιρό μία συνολική, επιστημονικά επεξεργασμένη έκδοση του συγγράμματος. Η Γερμανίδα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Κριστίνα Σρέντερ, θεωρεί ότι το να πωλούνται αποσπάσματα του συγγράμματος σε περίπτερα της χώρας είναι περιττό εφόσον υπάρχουν παντού τόσα μνημεία που υπενθυμίζουν τη φρίκη του ναζιστικού καθεστώτος. Με ψυχραιμία αντέδρασε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας Ντίτερ Γκράουμαν, ο οποίος διακρίνει στην έκδοση του βιβλίου μία ευκαιρία περαιτέρω απομυθοποίησής του συγγράμματος του Χίτλερ.
 skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου