Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Διαδήλωση με υπεύθυνη δήλωση


Αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τις πορείες και τις διαδηλώσεις στα αστικά κέντρα είναι προ των πυλών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο. Σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη υπουργείων και το ΕΒΕΑ,
συζητήθηκε το θέμα των διαδηλώσεων, των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς. Όσον αφορά το ζήτημα των διαδηλώσεων, προκρίνεται συγκεκριμένη πρόταση που έχει συνταχθεί από το ΕΒΕΑ προ πενταετίας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών μίλησε αποκλειστικά στο www.koutipandoras.gr για τα μέτρα που προτείνει: «Από το 2006 που ανέλαβα την προεδρία του ΕΒΕΑ, είχαμε εισηγηθεί κάποια μέτρα ώστε να γίνονται πορείες κανονικά αλλά χωρίς να δυσκολεύεται η μετακίνηση του πολίτη. Βέβαια, τότε είχα λιθοβοληθεί για αυτές τις προτάσεις και τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί. Κατά καιρούς υπήρξαν προφορικές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς δίχως να ακολουθηθούν από υπουργικές αποφάσεις. Στη σύσκεψη που έγινε και συμμετείχα και εγώ, συζητήσαμε εκ νέου τις προτάσεις του ΕΒΕΑ και από ό,τι έμαθα, συζητήθηκε και στο υπουργικό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και μεταφέρθηκε και στον κ. Παπαδήμο.»
Ποια είναι τα μέτρα που είχε προτείνει το ΕΒΕΑ προς εφαρμογή και επανέρχονται στο προσκήνιο:
- Όποιος θέλει να συμμετάσχει σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να έχει λάβει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.
- Όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει, είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Διαφορετικά, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.
- Όλες οι διαδηλώσεις οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Εξαίρεση θα αποτελούν οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, η πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη και η Πρωτομαγιά. «Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν 150 άτομα το κέντρο και να δυσκολεύουν τον πολίτη να πάει στη δουλειά του, στο νοσοκομείο ή στα καταστήματα», είπε ο κ. Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος είπε χαρακτηριστικά : »Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε κατά των διαδηλώσεων, ούτε ζητάμε να περιοριστεί το φαινόμενο. Απλά, πρέπει να υπάρξει κάποια θεσμοθέτηση κανόνων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.
Σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε όλες τις σοσιαλιστικές χώρες, αναφέρομαι κυρίως στη Σκανδιναβία, εφαρμόζονται τέτοιου είδους μοντέλα που θα πρέπει να υιοθετήσουμε και εμείς στη χώρα μας».
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι διαδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται τις καθημερινές ημέρες, ούτε σε μεγάλο οδικό άξονα ώστε να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Για αυτό το λόγο, έχει οριοθετηθεί συγκεκριμένος χώρος στο Hyde Park όπου διαδηλώνουν 100.000 και 200.000 άνθρωποι. Και φυσικά δίνεται δημοσιότητα από τα ΜΜΕ.
Ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι δε μπορεί να προσδιορίσει το ΕΒΕΑ τις κυρώσεις προς τους επίδοξους παραβάτες. «Εμείς απλά κάνουμε εισηγήσεις, είμαστε θεσμός συμβουλευτικού χαρακτήρα. Αυτό που ζητάμε είναι να λειτουργήσει ένα εναλλακτικό μοντέλο για τις συγκεντρώσεις που θα επιτρέπει τους διαδηλωτές να βρίσκονται στο δρόμο αλλά δε θα δημιουργείται πρόβλημα στις μετακινήσεις. Οι συνθήκες που ζούμε στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολες και πρέπει να γίνονται πορείες. Όχι όμως εις βάρος του απλού πολίτη ή του καταστηματάρχη και εν γένει του εμπορικού κόσμου. »
Εντωμεταξύ, οι ζημιές καταστημάτων και επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλες. 170 επιχειρήσεις έχουν υποστεί υλικές ζημιές και 45 καταστράφηκαν ολοσχερώς. «Έχει προβλεφθεί να δοθεί 1.530.000 ευρώ σε 153 επιχειρήσεις, δηλαδή 10.000 ευρώ έκαστος αφού οι 17 τράπεζες που ήταν ανάμεσα στις πληγείσες επιχειρήσεις, παραιτήθηκαν από αυτό το βοήθημα», τόνισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι πρέπει «να τεθεί σε λειτουργία νόμος του 2009 βάσει του οποίου υπάρχει καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης των εμπόρων και καταστηματαρχών και άτοκη δανειοδότηση τους. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτοί φάκελοι για καταστήματα που καταστράφηκαν στα επεισόδια του 2008. Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό άμεσα.
Και με τα πρόσφατα επεισόδια, κι άλλες επιχειρήσεις θα κλείσουν και δυστυχώς, θα χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν το κουράγιο και τη διάθεση να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου