Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα γεννόσημα, η υποχρέωση για άμεσες περικοπές στην υγεία, η παραπληροφόρηση, με αιρετική διάθεση

Ξαφνικά ανέκυψε θέμα με τα γεννόσημα φάρμακα και όλοι παρακολουθούμε, τρεις βδομάδες, μια κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ Υπουργείου Υγείας, γιατρών, φαρμακοποιών και «ειδικών» δημοσιογράφων. Καυγάδες στα κανάλια και σπέκουλα για να χαζέψουμε όλοι και να ξεφύγουμε από τα καθημερινά πολύ πιο σοβαρά που πέρασε η κυβέρνηση με την ψήφιση του εφαρμοστικού και που ήταν τα εργασιακά και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Το σίγουρο είναι ότι με ό,τι ψηφίστηκε θα μετακυλίσει σε λίγο καιρό το Υπουργείο ένα μεγάλο έξοδο της φαρμακευτικής δαπάνης στον Έλληνα ασθενή. Επειδή όμως ο ασθενής δεν έχει για τις καθημερινές του ανάγκες, θα αναγκαστεί με έναν ακόμα τρόπο να επιβαρύνει την υγεία του. Ο ‘έχων» θα πάρει το επώνυμο φάρμακο, ο «γνωρίζων» το αξιοπρεπές γεννόσημο και οι «υπόλοιποι» γαία πυρί μιχθήτω.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με μια άλλη ματιά.
Το Υπουργείο Υγείας πιέζεται από την τρόικα αλλά και από τις συνθήκες να κάνει οικονομία. Τα νούμερα στα χαρτιά εύκολα περικόπτονται αλλά στην πράξη είναι πολύ πιο δύσκολο. Ένα χρόνο λοιπόν το υπουργείο ξεκίνησε να κάνει περικοπές. Ενοποιήσεις ταμείων, περικοπές και αυστηρός έλεγχος στην συνταγογράφηση και περιορισμός στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και στις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και παραϊατρικού αναλώσιμου υλικού. Αυτό είχε ως συνέπεια να το αισθανθούμε όλοι. Περιορίστηκαν οι επισκέψεις στους γιατρούς, περιορίστηκε η συνταγογράφηση, περιορίστηκαν πολλά αλόγιστα έξοδα κυρίως σε αγορές και προμήθειες νοσοκομείων. Πολλοί διαγωνισμοί που είχαν εξαγγελθεί δεν μπόρεσαν να γίνουν ποτέ γιατί οι εταιρείες δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μια και δεν πληρούσαν τους όρους ή δεν ήθελαν να συμμετάσχουν για να μην εμπλακούν σε περιπέτειες με τις μεγάλες καθυστερήσεις εξόφλησης από το Δημόσιο ή γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις από το εξωτερικό και τις τράπεζες και οι κατασκευάστριες εταιρείες απαιτούν την προπληρωμή όλου του ποσού της αξίας του μηχανήματος ή του προϊόντος.
Με όλα τα παραπάνω έγινε μεγάλος περιορισμός της δαπάνης του Υπουργείου Υγείας. Όμως οι συνθήκες, απαίτησαν εκ νέου περικοπές. Έτσι μη έχοντας άλλη λύση και έχοντας ακόμα προς υλοποίηση όλα τα παραπάνω, με τελευταία την ίδρυση και λειτουργία του ταμείου κολοσσού, τον ΕΟΠΥΥ, έπρεπε να στραφεί και πάλι στο φάρμακο.
Τι να πει λοιπόν στον πολίτη; To γνωστό τροπάρι ‘η μαφία της υγείας’ γράφει αβέρτα φάρμακα και έτσι γίνεται σπατάλη. Μα πλέον του ενός χρόνου υποτίθεται αυτό περιορίστηκε με την συνταγογράφηση και του ελεγκτές ιατρούς των ταμείων. Άρα τι έπρεπε άλλο να κάνει; Nα εφεύρει τα γεννόσημα. Πρέπει να δίνονται στους Έλληνες αντίγραφα φάρμακα που είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα. Έτσι έμαθαν όλοι τα γεννόσημα (genetics). Γιατί αλλιώς πως θα μαθαίναμε ότι το DEPON είναι γεννόσημο και οι Έλληνες το χρησιμοποιούν συνεχώς για χρόνια. Φυσικά σαν το DEPON υπάρχουν ένα σωρό γεννόσημα που χρησιμοποιούνται για δεκαετίες. Το ΙΚΑ παρά πολλά χρόνια είχε θεσπίσει φάρμακα που ενέκρινε το ταμείο και ήταν υποχρεωμένος, ο γιατρός του ταμείου, να γράψει και ήταν γεννόσημα.
Φυσικά πρέπει να πούμε ότι οι τιμές των γεννόσημων φαρμάκων είναι παρεμφερείς με αυτές των πρωτοτύπων. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι διαφορές σε μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην οστεοπόρωση με την ίδια φαρμακευτική ουσία. Βλέπετε λοιπόν ότι οι τιμές έχουν ελάχιστη διαφορά και μάλιστα το ακριβότερο είναι το ΤΕΝDOLON που έχει μισή ποσότητα φαρμάκου σε σχέση με τα άλλα που αν το διπλασιάσουμε, θα είναι ακριβότερο του πρωτοτύπου που είναι το Miacalcic. Nαι υπάρχουν γεννόσημα που μπορεί να είναι και ακριβότερα του πρωτοτύπου.




Ε τότε προς τι όλη η φασαρία; Φυσικά το γνώριζε το Υπουργείο αλλά αφού η τρόικα πίεζε έπρεπε να βρει τρόπο να περάσει περικοπές και μάλιστα να μετακυλίσει την δαπάνη στον κόσμο. Πώς; Yποχρεώνοντας τον γιατρό να συνταγογραφεί την δραστική ουσία. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός του ταμείου (ΕΟΠΥΥ) θα γράφει την συνταγή και θα πηγαίνει ο ασθενής στον φαρμακοποιό να πάρει το φθηνότερο σκεύασμα. Αρα έτσι ο φαρμακοποιός αποφασίζει πιο από μια λίστα φθηνών φαρμάκων θα δώσει στον ασθενή. Με βάση την παραπάνω λίστα του παραδείγματος θα πρέπει να υπολογίσει τα λεπτά για να βρει το φθηνότερο φάρμακο!!!
Μήπως το υπουργείο προσπαθεί να σπάσει τις τυχόν θεμιτές ή αθέμιτες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών, με την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση; Μα ποιος είπε ότι αυτήν την πρακτική την εφάρμοζαν οι εταιρείες με τα πρωτότυπα φάρμακα και όχι οι εταιρείες με τα γεννόσημα; Ίσα Ίσα, Οι εταιρείες με τα γεννόσημα έπρεπε να κάνουν ότι μπορούσαν καλύτερο για να μάθει ο γιατρός την ύπαρξή τους μια και ο γιατρός έχει μάθει το αρχικό φάρμακο που είχε την πατέντα.  Αλλωστε τα πιο πολλά φάρμακα είναι σχετικά νέα, της τελευταίας εικοσαετίας. Η εταιρία με το γεννόσημο πρέπει να κάνει διαφήμιση να στείλει ιατρικό επισκέπτη στον γιατρό για να του πει ότι έβγαλε το τάδε γεννόσημο και πιο είναι το εμπορικό του όνομα. Μarketing για να μπει ένα νέο προϊόν στην αγορά. Ε τώρα αυτή η προώθηση θα πάει στον φαρμακοποιό, που θα κληθεί να επιλέξει το τάδε γεννόσημο ή  το άλλο.
Πόσο όμως εύκολο, μπορεί να είναι, ο γιατρός να γράφει την δραστική ουσία; Δεν είναι. Ο γιατρός στην Ελλάδα δεν έχει εκπαιδευτεί πέρα από την φαρμακολογία που κάνει στο τρίτο έτος της ιατρικής. Επίσης σε όλο τον κόσμο υπάρχουν βοηθήματα για να μπορεί ο γιατρός να τα έχει στην καθημέρα ιατρική πράξη. Υπάρχουν τέτοια στην Ελλάδα; Oχι βέβαια. Ο ΕΟΦ που βγήκε ως τιμητής των πάντων, στο διαδίκτυο έχει αναρτημένο το Εθνικό συνταγολόγιο του 2007!!! με εμπορικές ονομασίες. Πού οι τόμοι που διαθέτει το FDA στους γιατρούς του με τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων και με τις σχετικές δραστικές ουσίες. Σε όλο τον κόσμο πλέον υπάρχουν προγράμματα όχι μόνο για τον υπολογιστή στο ιατρείο του γιατρού, αλλά τώρα πια και για το κινητό του. Εδώ φυσικά δεν υπάρχει τίποτα (υπάρχουν μόνο προσπάθειες ιδιωτικών εταιρειών). Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δηλαδή οδηγίες στον γιατρό από τον ΕΟΦ, πια φάρμακα να χορηγήσει ένας γιατρός ανά πάθηση δεν υπάρχουν. Όπως λέει ο ΕΟΦ υπάρχουν μόλις 160 θεραπευτικά πρωτόκολλα στο διαδίκτυο. Αν τα δει κάποιος που γνωρίζει είναι παρωχημένα μια, που δεν έχουν ενημερωθεί από τότε που περάστηκαν ή από τότε που οι ειδικοί τα έφτιαξαν μέχρι που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, πέρασε πολύ μεγάλο διάστημα.
Οι φαρμακοποιοί από την άλλη είναι έτοιμοι στο να δίνουν φάρμακα με βάση την δραστική ουσία; Oχι βέβαια. Πολύ δε περισσότερο οι βοηθοί των φαρμακοποιών!!! που όσο και αν δεν το επιτρέπει ο νόμος πολλές φορές βρίσκονται μόνοι τους στο φαρμακείο γιατί δεν γίνεται αλλιώς. 
Πάντως ούτε ο γιατρός, ούτε ο φαρμακοποιός δεν θα ευθύνονται για τα φάρμακα που θα παίρνουν οι ασθενείς, μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία, την περασμένη Τετάρτη.
Δεν θα ήταν καλύτερα να είναι όλα αυτά έτοιμα και μετά να γίνει η όποια εφαρμογή για συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας

Αλλά είπαμε έπρεπε να γίνουν όλα ΤΩΡΑ.
Εδώ θα πρέπει να σας δώσω ένα ακόμα παράδειγμα που λίγο πολύ το γνωρίζετε. Σίδηρο παίρνουν πάρα πολλοί λόγο αναιμίας. Όμως σε άλλους το Χ σκεύασμα έχει παρενέργειες και σε άλλους το Ψ απορροφάται καλύτερα. Γιατί; Γιατί δεν είναι μόνο η δραστική ουσία αλλά και τα έκδοχα. Τότε πώς θα επιλέξει ο φαρμακοποιός και με τι κριτήρια θα δώσει το σκεύασμα στον ασθενή;
Βέβαια όλη αυτή η διαδικασία και η περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης θα έχει συνέπειες. Όχι, στην υγεία των Ελλήνων. Αυτή είναι δεδομένο ότι έχει ήδη διαταραχτεί. Οι συνέπειες είναι οι παράπλευρες απώλειες. Τι εννοώ; Η προώθηση ενός σκευάσματος προϋποθέτει έξοδα.  Τα έξοδα κατανέμονται σε διαφήμιση σε ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, σε συνέδρια, σε δείγματα, σε έντυπο υλικό και φυσικά σε ιατρικούς επισκέπτες και σε (δώρα) γιατρών. Εφόσον περικόπτεται αυτή η δραστηριότητα των εταιρειών λογικό είναι να περικοπούν όλα τα παραπάνω. Μα ήδη εδώ και μια πενταετία και με αποκορύφωμα το 2011 έχουν απολυθεί πάρα πολλοί ιατρικοί επισκέπτες. Οι εταιρείες κλείνουν, την προώθηση την περιορίζουν. Δύο χρόνια η περικοπή στην διαφήμιση είχε σοβαρές συνέπειες σε πολλά επιστημονικά έντυπα που είτε έκλεισαν είτε περιόρισαν την κυκλοφορία τους και περιορίστηκε πάρα πολύ η δαπάνη σε συνέδρια και φυσικά στα δώρα των γιατρών. Περιόρισαν ακόμα και τις χορηγίες σε ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.  Ε τότε πώς θα ενημερώνεται ο Έλληνας γιατρός που του έχουν κάνει πάρα πολλές περικοπές ξαφνικά στις αμοιβές του και στην λειτουργία του. Θα πληρώσει τα έντυπα και τα συνέδρια το Υπουργείο; Με τι χρήματα να πληρώσει ο γιατρός από την τσέπη του, μετά από τις περικοπές; Και τι θα γίνει; Θα αφεθούν όλα στην τύχη τους και στο φιλότιμο του γιατρού!!!. Εδώ πρέπει να πούμε ότι σε όλο τον κόσμο, πέρα από τον γιατρό που αμείβεται αξιοπρεπώς έχει τις φαρμακευτικές εταιρίες αρωγούς στην ιατρική υποχρεωτική εκπαίδευση του.
Αλλά είπαμε πρέπει να γίνουν περικοπές όπως, όπως!!!
Άρα τότε τι είναι όλα αυτά που λέγονται; Μα δεν καταλαβαίνετε ότι πριν τρεις μήνες οι επιβαλλόμενες περικοπές στην Υγεία βαφτίστηκαν ΕΟΠΥΥ και ενοποίηση ταμείων και νοσοκομείων και σήμερα αφού το επιβάλει η τρόικα για να μπορέσει να εγκριθεί το PSI, ονομάζεται γεννόσημα φάρμακα και δραστική ουσία; Έπρεπε κάτι να ειπωθεί. Τι να πουν στο Υπουργείο; 
Συγνώμη δεν έχουμε λεφτά και πρέπει να κόψουμε από τα απαραίτητα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μετακυλήσουμε και άλλα έξοδα στην τσέπη σας;  
Δεν λέγεται. Άρα η καλύτερη γκεμπελική λύση ήταν αυτή που εφαρμόστηκε. Ρίχνουμε λάσπη για τους γιατρούς και τους βάζουμε να τσακώνονται με τους φαρμακοποιούς στα κανάλια. Έτσι περνάμε και άλλα πράγματα που αν θα τα άκουγε με την ησυχία του ο πολίτης θα ήταν στον δρόμο. Ενώ έτσι τα βάζει με την τάξη των γιατρών που πλουτίζει αδικαιολόγητα τόσα χρόνια ενώ στον ίδιο του έχει περιοριστεί κατά πολύ ο μισθός και πάσχει. Που να ήξερε τι συμβαίνει; Και άραγε θα μείνουμε εδώ ή έπεται και συνέχεια;Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου