Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Σαν θεό τους τον λάτρεψαν οι Αβοριγίνες

Tα οπάλια του Κούπερ Πίντι μπορεί να θάμπωσαν τον νεαρό επιστήμονα και να τον κράτησαν δέσμιό τους αρκετά χρόνια, την ίδια ώρα, όμως, τον συντάραξε και το δράμα των γηγενών που διαδραματιζόταν εκεί μπροστά στα μάτια του. Τον αναστάτωσε και τον προβλημάτισε ο θάνατος ανήλικων παιδιών των Αβοριγίνων που τα άρπαζε εκεί, μπροστά στα μάτια του, κατά συρροή.
Ο δρ. Άρτσι Καλοκαιρινός, γνωστός ανά την υφήλιο, για την ανακάλυψη των αιτίων της υψηλής θνησιμότητας παιδιών των Αβοριγίνων, ‘έφυγε’ την περασμένη Πέμπτη, από τη ζωή, αφήνοντας
ένα τεράστιο κενό πίσω του, αλλά συνάμα και μια πλούσια παρακαταθήκη στον επιστημονικό κόσμο.
Είναι εκείνος που τη δεκαετία του ’70 ανακάλυψε ότι ο θάνατος των παιδιών των γηγενών, οφειλόταν στην έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό τους.
Αρκεί να πούμε ότι σ’ ένα στάδιο, σε μια από τις κεντρικές κοινότητες των Αβοριγίνων, κάθε δεύτερο παιδί που γεννιόταν ήταν καταδικασμένο σε θάνατο. Όταν ο νέος επιστήμονας άρχισε να εφαρμόζει τη μέθοδο της ενίσχυσης του οργανισμού με βιταμίνη  C σταμάτησαν και οι θάνατοι των παιδιών. 
ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ
Ο δρ. Καλοκαιρινός γεννήθηκε στο Glenn Innes της N.N.Oυαλίας, στις 28 Σεπτεμβρίου 1927, η καταγωγή του δε είναι από τα Κύθηρα.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ από το οποίο αποφοίτησε το 1951 και πήγε στο Λονδίνο όπου εργάστηκε επί 6 χρόνια.
Περήφανος πραγματικά για τις ρίζες του, θα εξομολογηθεί ότι ‘καθώς περνούν τα χρόνια διαπιστώνω ότι όλο και περισσότερο  έχω την τάση να επιστρέφω στις ελληνικές μου ρίζες. Νιώθω, όλο και πιο έντονη την ανάγκη να είμαι κοντά σε Έλληνες».
Δεν θα διστάσει, μάλιστα, να δώσει μια πολύ παραστατική εικόνα: «Η ελληνική μου καταγωγή υπήρξε πάντα το φως που με οδηγούσε μέσα στο σκοτάδι του άγνωστου».
Πνευματώδης, διορατικός, ευχάριστος και ευγενικός, αιχμαλώτιζε τον συνομιλητή του, χτίζοντας εύκολα γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους.
Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, θα πουν ότι ‘η ανθρωπιά και η τιμιότητά του υπήρξαν τα δυνατότερα σημεία του χαρακτήρα του.
Είναι αυτά που τον έκαναν να στραφεί προς το δράμα των Αβοριγίνων που δεν πρόφταιναν να θάβουν το ένα παιδί μετά το άλλο και να βρει τον αποτελεσματικότερο τρόπο να το αντιμετωπίσει.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Οι ιθαγενείς τον θεοποίησαν, όπως ήταν φυσικό, και ο ίδιος κατέγραψε τα συμπεράσματα των ερευνών του σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Every Second Child» το οποίο έτυχε και ευρείας κυκλοφορίας.
Για το συγκεκριμένο βιβλίο, ο βραβευθείς δύο φορές με Νόμπελ, Linus Pauling, θα γράψει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο: «Χιλιάδες βρέφη πεθαίνουν πρόωρα. Η ανακάλυψη του Άρτσι Καλοκαιρινού αποτελεί τεράστια προσφορά στην παγκόσμια υγεία. Κάθε δεύτερο παιδί των ιθαγενών ήταν καταδικασμένο σε θάνατο, μέχρι που εμφανίστηκε ένας γιατρός με ανοιχτά μάτια που άνοιξε τα μάτια και το μυαλό των συναδέλφων του».
Εδώ ο νομπελίστας επιστήμονας αναφέρεται στην αντίδραση και τον σκεπτικισμό που συνάντησε ο δρ. Καλοκαιρινός, από τους συναδέλφους του, στα πρώτα στάδια της εφαρμογής της θεραπείας που επινόησε.
Ήταν δύσκολο να δεχτούν, μετά από δικές τους αποτυχημένες προσπάθειες, ότι το πρόβλημα μπορούσε να λυθεί και να σωθούν ζωές, απλώς με την ενίσχυση του οργανισμού από μεγάλες δόσεις βιταμίνης C.
Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να τον κυνηγήσουν και να προσπαθήσουν να ‘ακυρώσουν’ τη μεγάλη ανακάλυψή του, χωρίς φυσικά να το επιτύχουν. Η πραγματικότητα τους διέψευσε οικτρά και ο δρ. Καλοκαιρινός δικαιώθηκε, τιμήθηκε μάλιστα και με τη διάκριση Australia Medal of Merit for Outstanding Scientific Research. Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου